Mikolášik k TTIP: Nemusíme dosiahnuť dohodu za každú cenu

0
Miroslav Mikolášik, poslanec EP (KDH) (Autor: SITA)

„Krajiny EÚ sú čoraz bližšie k obrovskej dohode s USA, ktorá má podporiť vzájomný obchod s tovarom a službami. Musíme si však držať vysoké štandardy EÚ v oblasti životného prostredia a zdravia, ktoré sú dnes vzorom pre celý svet, hoci by dohoda nemala byť prijatá,“ uviedol Mikolášik s tým, že pri rokovaniach nemožno obmedziť kľúčové otázky iba do jednej o dobre fungujúcom trhu. „Ostro nesúhlasím ani s tým, aby došlo k čo i len najmenšiemu zníženiu vysokých štandardov ochrany spotrebiteľa i zamestnancov či zníženiu sociálnych štandardov a odmietam aj obmedzovanie regulačných právomocí členských štátov,“ zdôraznil.

Mikolášik, ktorý je členom výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, si myslí, že z rokovaní s USA by mali byť vypustené oblasti týkajúce sa zdravia občanov. Sú nimi verejné služby v oblasti zdravotníctva, geneticky modifikované potraviny, používanie hormónov pri chove hovädzieho dobytka. Naopak, dohoda by podľa neho mala nadviazať na legislatívu REACH, ktorá sa zameriava na dôslednejšiu kontrolu používaných chemických látok.

„Nemusíme dosiahnuť dohodu za každú cenu. Netvárme sa, že v mene obchodnej spolupráce je možné poprieť potrebu chrániť občanov v kľúčových oblastiach zdravia,“ apeluje Mikolášik v súvislosti s TTIP. Europoslanec tiež upozorňuje, že je potrebné uchrániť nielen zdravie, ale aj kvalitu európskych či slovenských výrobkov a ich výrobcov.

O znení dohody TTIP rokujú zástupcovia EÚ a Spojených štátov od roku 2013. Správa obsahujúca odporúčania Európskeho parlamentu (EP) Európskej komisii má nezáväzný charakter. EP nemá žiadne oficiálne právomoci vstupovať do obchodných vyjednávaní, v úplnom závere negociačného procesu však bude musieť konečnú podobu dohody odsúhlasiť alebo ju odmietnuť.
 

- Reklama -