Kam tečú peniaze slovenských daňových poplatníkov z rozpočtu EÚ? Pozrite si jedinečnú infografiku

0
Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

V roku 2014 začal fungovať viacročný finančný rámec (VFR) 2014-2020, ktorého čísla sú o niečo nižšie v porovnaní s tým predchádzajúcim. K najvýraznejším zmenám patria napríklad postupne zvyšujúce sa regionálne výdavky či peniaze určené na výskum a vývoj. Na druhej strane, doteraz najviac Úniou dotovaný poľnohospodársky sektor dostane rok čo rok menej a menej peňazí. „Použili sme najnovšie dostupné údaje, ktoré zverejnila Finančná správa Európskej komisie za rok 2014. Percentuálne hodnoty sa týkajú vynaložených finančných prostriedkov v rámci celej EÚ28,“ informuje europarlament.

Koľko prispeli slovenskí daňovníci

Z infografiky vyplýva, že Slovensko prispelo v roku 2014 do rozpočtu EÚ 625 miliónmi eur. Pre Úniu zároveň vyzbieralo 127 miliónov eur na clách a poplatkoch za obchod s poľnohospodárskymi produktmi. Z tejto sumy si ponechalo 25 percent na pokrytie administratívnych výdavkov.

Príjmy Slovenska z rozpočtu EÚ

V roku 2014 bola na Slovensku z rozpočtu EÚ vyčlenená suma 1,67 miliardy eur. Najviac peňazí sa ušlo regiónom, a to 1,07 miliardy eur, takže 61 percent z celkového finančného objemu prostriedkov.  Výdavky na poľnohospodárstvo dosiahli 532 miliónov eur, čo predstavuje 31 percent z finančného balíka. Investície do výskumu a vývoja si z finančného koláča ukrojili len 4 percentá, zatiaľ čo priemer v EÚ predstavoval 7 percent.

Ak by vás však napríklad zaujímalo, kam putujú europeniaze, ktoré sú určené mimoúnijným krajinám, či už pristupujúcim, kandidátskym, alebo susedským, z týchto výpočtov sa to nedozviete.

Výdavky EÚ podľa krajín. (Zdroj: Európsky parlament)

- Reklama -