Budeme musieť na hraniciach opäť vyťahovať pasy? Belgický premiér volá po prehodnotení Schengenu

0
Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

Belgický predseda vlády si myslí, že by sa Schengenská dohoda mala znovu prehodnotiť. Toto vyhlásenie prišlo po piatkovom incidente v rýchlovlaku smerujúceho z Amsterdamu do Paríža. Dvaja americkí vojaci spolu s ďalšími cestujúcimi tam totiž odzbrojili Maročana, ktorý spustil streľbu na nič netušiacich ľudí a dvoch zranil. Charles Michel vyzval ministrov vnútra a dopravy z Francúzska, Nemecka a Holandska, aby urýchlene začali rokovať o zvýšení bezpečnosti cezhraničnej dopravy. Informuje server EurActiv.sk.

Ako sa to mohlo stať?

V rámci Schengenu, kam patrí 22 z 28 členských štátov únie, môžu ľudia cestovať bez toho, aby im na hranici či stanici skontrolovali pasy či batožinu. Ozbrojený útočník tak bez problémov pristúpil do vlaku, ktorý prechádzal až troma členskými krajinami. EurActiv.sk priniesol vyjadrenie zdroja blízkeho belgickej vláde: „Tento muž žil v Belgicku, nastúpil do vlaku v Belgicku a v Belgicku zohnal aj zbraň, pričom identifikačné doklady mal zo Španielska.“

Zavedú sa nové pravidlá?

„Schengenská dohoda je dôležitá pre naše hospodárstvo a našich občanov. V Európe však čelíme hrozbám, a preto budeme možno musieť zaviesť nové pravidlá na kontrolu identity a batožiny,“ vyjadril sa belgický premiér pre britský denník The Telegraph. Michel dodal, že sloboda pohybu v rámci Schengenu je prínosom nielen pre tých, ktorí majú dobré úmysly, ale aj pre tých, ktorí majú v úmysle uškodiť druhým.

Otvorenie dohody je nateraz problematické

Európska komisia tvrdí, že Schengenskú dohodu, ktorá len nedávno oslávila 30 rokov, nemožno opätovne otvoriť. Zvýšené bezpečnostné kontroly by ale mohli byť v súlade s právnymi predpismi EÚ. V tomto prípade však musí platiť predpoklad, že by nemali rovnaký účinok ako hraničné kontroly. 

Celý článok si môžete prečítať TU

 

- Reklama -