Základom protiváhy Smeru by mali byť KDH a Most, vyhlásil Abrhan

0
Zľava: Poslanci NR SR za stranu KDH Pavol Abrhan a Alojz Přidal (Autor: SITA)

Základom alternatívy a protiváhy Smeru-SD by mohlo byť podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana zoskupenie KDH a Most-Híd. Ako povedal, tieto strany sú spolu združené aj v EPP (Európska ľudová strana). „Aby sme získali nadpolovičnú väčšinu, malo by to byť rozšírené aj o stranu Sieť. Títo traja by mohli byť alternatívou voči Smeru,“ zdôraznil Abrhan s tým, že sú vlastne spolu s OĽaNO štyri strany, ktoré by mohli vytvoriť protiváhu Smeru-SD. „My sme pripravení sa na nej podieľať. A ponúkame takúto spoluprácu,“ povedal.

KDH si však všíma vyjadrenia predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára, že s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom, vzhľadom na jeho koncept strany, ktorá je založená na nezávislých osobnostiach, je ťažko spolupracovať. O spolupráci by potom podľa Abrhana museli v OĽaNO rokovať s každým osobitne.

Vyžadovať od opozície jednotu je falošné

Vyžadovať dnes od opozície nejakú jednotu, je však podľa Abrhana falošné. Opozícia sa totiž nevyberá, ale v politickej opozícii strana zostáva. „Vyberá sa koaličný partner. Opozícia nebola jednotná ani vtedy, keď v nej boli Smer, HZDS a KSS,“ uviedol. Úlohou opozície je podľa Abrhana vytvoriť protiváhu vláde. „Ak kritizujeme vládu, treba ukázať, čo iné vieme ponúknuť. V tomto je zrejmé, že sú strany, ktoré sú k sebe bližšie a ktoré dokážu alternatívu vytvoriť a s veľkou pravdepodobnosťou ich hlasy ani neprepadnú. Či už je to KDH, Most-Híd, Sieť alebo OĽaNO,“ konštatoval.

Spolupráca s SDKÚ ostáva otázna

Abrhan sa však obáva, že dohody medzi Pavlom Frešom a Smerom-SD pri obsadzovaní persón v úradoch nakoniec vyvrcholia tým, že Frešo bez ohľadu na preferencie povedie SDKÚ-DS do volieb s tým, že ich hlasy prepadnú. „Ale to budú hlasy, ktoré stredopravé strany stratia. Obávam sa, že takto bude postupovať aj SaS. To už spolu s SDKÚ môže byť šesť percent. To je veľa hlasov. Bojím sa, že veľa týchto stredopravých hlasov sa môže stratiť,“ vyhlásil.


 

- Reklama -