V Žiline sa črtá nová kauza podobná piešťanskému CT-čku. Žilinská nemocnica údajne kúpila predražené ultrazvuky v tendri

0
Nemocnica (Autor: SITA)

Dva ultrazvuky za 123-tisíc eur nakoniec obstarala WEGA-MS. Občianske združenie VIA IURIS a časopis .týždeň v tejto súvislosti pripomínajú, že je to tá istá spoločnosť, ktorá v roku 2013 dodala ultrazvuky za 375-tisíc eur do nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Podozrivý je fakt, že jeden z ultrazvukov dodaný firmou WEGA-MS do nemocnice v Žiline bol o niekoľko tisíc eur drahší ako tie isté prístroje, ktoré táto spoločnosť predala v roku 2012 zdravotníckym zariadeniam v Nitre a na Myjave.

„Bolo to pritom o viac ako dva roky skôr, než nakupovala nemocnica v Žiline, a teda cena prístroja by za ten čas mala podľa odborníkov klesnúť. Nižšiu cenu za porovnateľný prístroj značky Phillips zaplatila aj nemocnica v českom Vsetíne, a to o 20-tisíc eur menej ako žilinská nemocnica,” konštatuje VIA IURIS vo svojich zisteniach.

Tender má vysvetliť minister

Nemocnoca v Žiline zaplatila firme WEGA-MS za jeden ultrazvuk 87-tisíc eur. Rovnaký prístroj  pritom ešte v roku 2012 kúpila nemocnica sv. Svorada v Nitre o 15-tisíc eur lacnejšie. Práve tento cenový rozdiel vrhá tieň podozrenia na tender v žilinskej nemocnici. VIA IURIS preto apeluje na ministra zdravotníctva Čisláka, aby nákup predraženého ultrazvuku pre žilinskú nemocnicu vysvetlil.

Napriek údajne predraženým tendrom sa spoločnosti WEGA-MS ako dodávateľovi zdravotníckej techniky na Slovensku darí dobre. Za uplynulé tri roky získala štátne zákazky v hodnote 1,7 milióna eur a stala sa tak najúspešnejším dodávateľom ultrazvukov na Slovensku. Združenie VIA IURIS a časopis .týždeň pripomínajú, že ešte v roku 2009 vyhrala WEGA-MS 15 z 22 verejných súťaží na nákup zdravotníckej techniky. Napriek záujmu konkurenčných spoločností bola WEGA-MS aj v týchto prípadoch jediným uchádzačom, ktorý vyhovel podmienkam verejného obstarávania.

- Reklama -