Strana Sloboda a Solidarita vyzýva vládu, aby zverejnila výšku finančnej pomoci pre spoločnosť Jaguar Land Rover

0
Richard Sulík, predseda SaS (Autor: SITA)

Podpredseda SaS Ľubomír Galko pripomenul, že Smer a Fico podobné uznesenie v národnej rade iniciovali v roku 2004 pri príchode automobilky Kia. Liberáli vítajú každého investora a každú investíciu na Slovensku, výšku pomoci štátu pri veľkých investíciách by však mala vláda vopred zverejňovať spolu s analýzou návratnosti a efektívnosti vynaložených peňazí.

Ak Slovensko automobilke Jaguar Land Rover poskytne maximálnu výšku pomoci približne 350 miliónov eur, jedno pracovné miesto bude podľa Sulíka dotované sumou viac ako stotisíc eur. Sulík má pocit, že vláda pri rokovaniach s Jaguarom nepostupovala dostatočne šikovne. Predseda liberálov zároveň zdôraznil, že Fico a kabinet Smeru-SD systematicky zhoršujú podnikateľské prostredie na Slovensku, zamestnávatelia sú pre nich triednym nepriateľom, firmy musia zápasiť s byrokraciou a vysokými daňami. „Politika, ktorá je dlhodobo správna a udržateľná, je tá, že sa pre všetkých zlepšia výhody o málo a nie, že väčšinu zaťažíme a len niektorým dáme výhody veľké,“ konštatoval Sulík. Zdôraznil, že ak by si vláda nekupovala podporu občanov cez sociálne balíčky, Slovensko by mohlo znížiť rovnú daň na 15 percent. Pomohlo by to podľa neho všetkým firmám, zamestnancom aj živnostníkom.

Výrobca luxusných vozidiel Jaguar Land Rover podpísal memorandum o porozumení so slovenskou vládou v súvislosti s plánom výstavby závodu na Slovensku. Jaguar, ktorého vlastníkom je od roku 2008 indická skupina Tata Group, uviedol, že uskutočňuje štúdiu realizovateľnosti výstavby závodu v Nitre. Závod by mal začať výrobu v roku 2018 a cieľom automobilky je v priebehu desaťročia od začiatku výroby dosiahnuť ročnú produkciu 300 tis. vozidiel. Konečné rozhodnutie má padnúť v neskoršej časti tohto roka.

Predsedu vlády teší, že úsilie oboch strán viedlo britskú firmu Jaguar k záveru, že Slovensko je atraktívnou krajinou pre investície v automobilovom priemysle. „Schválený dokument zblížil záujmy vlády SR a spoločnosti Jaguar Land Rover natoľko, že robí zo Slovenska preferovanú potenciálnu lokalitu na získanie tejto investície,“ dodal Fico s tým, že kabinet bude pokračovať v rokovaniach. Bližšie detaily premiér nešpecifikoval. „Garantujem vám, že všetky informácie, ktoré budeme môcť zverejniť a s ktorými sa budeme môcť podeliť v súvislosti s týmto ambicióznym plánom vlády, určite včas a riadne zverejníme,“ uzavrel Fico.

- Reklama -