SNS vytĺka politický kapitál, tvrdí rezort vnútra. Podľa Danka memorandum hlboko zasiahne nielen do života obyvateľov Gabčíkova, ale je aj zásahom do suverenity Slovenska a porušuje ľudské práva azylantov

0
Robert Kaliňák (Autor: SITA)

Podľa Danka memorandum hlboko zasiahne nielen do života obyvateľov Gabčíkova, ale je aj zásahom do suverenity Slovenska a porušuje ľudské práva azylantov. Ministerstvo v reakcii dodalo, že dočasné ubytovanie azylantov „je presne to isté, dokonca lacnejšie, keďže časť nákladov znáša rakúska strana, ako humanitárne transfery, v rámci ktorých na určitý čas poskytujeme v našich zariadeniach ubytovanie, stravu a zdravotnícku starostlivosť prevažne ohrozeným skupinám, čiže hlavne matkám s deťmi zo Sýrie a pripravujeme ich na život vo finálnej krajine, predovšetkým v USA“.

Danko vytĺka politický kapitál

Rezort vnútra preto vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka vníma „ako vytĺkanie politického kapitálu“. Podľa ministerstva vnútra sa ubytovacie zariadenie v Gabčíkove ako zariadenie pre azylantov využíva od roku 1994 a odvtedy ním prešli tisícky žiadateľov o azyl. V zariadení bola v posledných rokoch len utlmená táto činnosť. „Naposledy tam boli žiadatelia o azyl v roku 2009, teda v roku, keď SNS bola súčasťou vlády.

SNS má krátku pamäť

Nejde o žiadnu novinku ani pre Gabčíkovo, ani pre Slovenskú technickú univerzitu, s ktorou má ministerstvo vnútra stále v prípade tohto objektu platnú zmluvu a ktorá hovorí o využívaní ubytovacích kapacít práve pre potreby azylových konaní,“ uvádza sa v reakcii. Ministerstvo tiež pripomína, že humanitárne transfery, ktoré Slovensko poskytuje od roku 2008, mali plnú podporu SNS, ktorá bola vo vláde a nemala k nim ani v tom čase, ani v posledných rokoch, nijaké výhrady.


 

- Reklama -