S prijímaním stoviek migrantov by mohli pomôcť cirkvi. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák už o tejto veci rokuje s ich predstaviteľmi

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

O pomoc s náporom migrantov, ktorých Slovensko prijme v nasledujúcich rokoch, žiada minister Lajčák cirkvi aj mimovládne organizácie. „Pýtame sa ich, do akej miery majú záujem a schopnosť prispieť k tomu, aby sme zvýšili slovenské zapojenie,” uviedol Miroslav Lajčák s tým, že rokovania s tretím sektorom a predstaviteľmi cirkví potrvajú do polovice júla.

Prvé reakcie sú pozitívne. Podľa ministra zahraničných vecí si zainteresovaní „uvedomujú závažnosť tejto témy a v rámci svojich možností sú pripravení sa zapojiť”. Poznamenal, že „čo to bude znamenať v praxi, uvidíme na budúci týždeň”. Šéf slovenskej diplomacie si myslí, že cirkvi by mali s veriacimi hovoriť, aby bola verejná diskusia  o migrantoch kultivovanejšia. Na sociálnych sieťach sa totiž stále častejšie objavujú nenávistné komentáre a výzvy na boj proti prisťahovalcom, ktorí podľa niektorých môžu ohroziť fungovanie štátu. Práve proti rastu extrémistických tendencií v spoločnosti chce vláda aj takýmto spôsobom bojovať.

„Téma bola v médiách veľmi často prezentovaná sebecky a často sa na nej dokonca priživili polofašisti. Pritom ide o živých ľudí, ktorí sa v mnohých prípadoch boja o vlastný život,” apeloval Lajčák. Slovenský návrh na prijímanie migrantov má na stole luxemburské predsedníctvo od 3. júla. Diskusia o tejto pálčivej téme by mala byť na pôde Európskej únie uzavretá najneskôr do konca júla. Reakcie na slovenský návrh nechcela naša diplomacia komentovať s tým, že sa o tejto téme v Bruseli ešte stále debatuje.

- Reklama -