Povinnosťou vlády je zareagovať, vyhlásil premiér Fico k referendu v Gabčíkove

0
Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

Azylanti, ktorí sa dostali do Rakúska, sú predovšetkým zo Sýrie či Pakistanu. Tamojší utečenecký tábor už praská vo švíkoch. Slovensko sa preto rozhodlo svojmu západnému susedovi s azylantmi pomôcť. Dočasne ubytujeme 500 ľudí.

Gabčíkovčanom utečenci neprekážajú, ale nechcú, aby boli ubytovaní v ich obci

„Podľa rakúskeho práva aj podľa rakúskych predpisov sú to aj naďalej ich azylanti a od nás poputujú späť do Rakúska,“ vyjadril sa minister vnútra Robert Kaliňák. Ubytovať by sme ich mali v Gabčíkove. Tu však dočasné presťahovanie stoviek utečencov spôsobila medzi miestnymi vzburu. Vypísané referendum sa napokon skončilo úspešne. Drvivá väčšina bola proti táboru. „My nie sme proti migrantom, my sme proti tomu, aby boli umiestnení v Gabčíkove,“ povedal pre TA3 iniciátor petičnej akcie Zoltán Jakus.

Fico sa snaží situáciu upokojiť

Rezort vnútra zobral výsledky referenda na vedomie. Plány na umiestnenie azylantov v Gabčíkove však nezmenil. Ubytujeme ich dočasne, starať sa o nich budú rakúske úrady. Takúto dohodu sme s Rakúskom podpísali na dva roky. Najnovšie však premiér vyhlásil, že vláda nebude výsledky referenda v Gabčíkove ignorovať. „Počkajte, ako vôbec dopadne táto prvá dohoda s Rakúskom, ako bude realizovaná, či vôbec bude realizovaná, či vôbec to bude Gabčíkovo alebo pôjdeme niekde inde,“ vyhlásil Fico.

Ministerstvo vnútra bude o ďalších krokoch včas informovať

Prví azylanti by mali prísť koncom augusta a v septembri. „MV SR pripravuje opatrenia na absolútne minimalizovanie bezpečnostného rizika s plánovaným príchodom rakúskych azylantov do Gabčíkova, ktoré včas verejnosti oznámime,“ uvádza sa v písomnom stanovisku ministerstva vnútra.


 

- Reklama -