Potraviny na Slovensku budú už čoskoro podliehať nižšej dani z pridanej hodnoty. Bude to stáť 290 miliónov eur

0
Ľubomír Jahnátek, bývalý minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (Autor: SITA)

Práve rezort financií by mal presne vyčísliť dopady znižovania dane na potraviny a určí aj to, na ktoré potraviny sa bude vzťahovať znížená 10 % daň. „Môžeme sa pohybovať v rozmedzí 0 až 290 miliónov eur. Od konečnej sumy sa budú odvíjať aj konkrétne potraviny,“ povedal pre Aktuality.sk Jahnátek.

Ktoré potraviny budú podliehať 10 % dani, zatiaľ nie je úplne presne určené, pretože zoznam výrobkov zatiaľ nie je definitívne schválený. Podľa predsedu vlády Roberta Fica pôjde však celkom určite najmä o čerstvé potraviny, ako mäso, mlieko či chlieb. Zlacnieť majú najmä čerstvé potraviny, aby opatrenie pomohlo predovšetkým slovenským poľnohospodárom.

Končené rozhodnutie o znížení DPH na potraviny padne už koncom augusta na prvom rokovaní vlády po skončení parlamentných prázdnin. Dovtedy by mal byť zostavený aj presný zoznam potravín, na ktoré sa bude znížená daň vzťahovať. Slovenskí poľnohospodári však už vyjadrili pochybnosti nad tým, či im zníženie dane pomôže lepšie predať ich tovar. Je totiž otázne, ako obchodníci premietnu zníženú DPH do konečných cien tovaru.

- Reklama -