Neskutočné! Smerák Blaha by si úprimne želal za koaličného partnera pre Smer-SD Komunistickú stranu Slovenska. Hodnotovo sú mi najbližšie. Ja som ľavičiar a basta, vyhlásil.

0
Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

V súčasnosti sa pre Smer-SD ako riešenie skôr ponúka SNS. „To si viem predstaviť už ťažšie. SNS sa v Európe spája s krajnou pravicou. Niekedy možno trochu nespravodlivo, ale bezpochyby platí, že SNS je pravicová konzervatívna strana. Nemá blízko k sociálnej demokracii,“ povedal Blaha.

Národniari mu až tak nevoňajú

S istým znepokojením by takéto spojenie mohli podľa neho vnímať európski socialisti tak, ako to bolo v minulosti. Ale SNS by z možnej povolebnej spolupráce nevylučoval, pretože už nie je to, čo bola za Jána Slotu. „Necítiť v nej takú primitívnu, hulvátsku, krčmovú antimaďarskú a antirómsku rétoriku. Aj keď poslednú dobu som bol sklamaný vyjadreniami Andreja Danka, ktoré boli dosť xenofóbne. Pokiaľ by sa SNS dostala do akejsi štandardnej podoby vlasteneckej a konzervatívnej strany a zároveň by dokázala rozvíjať v ekonomickej oblasti ľavicové myšlienky, ktoré tam v poslednom čase prekvapivo vidím, tak by som tú spoluprácu vopred nezavrhoval,“ uviedol.

Kresťanskí demokrati sú na jeho vkus príliš neoliberálni

Ak by bol výber koaličného partnera na Blahovi, určite by sa neuzatváral pred žiadnou štandardnou programovou stranou. Politika je totiž umením možného. Ani jedna pravicová strana mu však ako ľavičiarovi nie je sympatická. „Možno zo sociálno-ekonomického hľadiska sú mi sympatickejšie strany, ktoré majú silnejší sociálny rozmer, čo v západnej Európe býva typické pre kresťanskodemokratické strany. U nás však akýkoľvek sociálny rozmer pravicové strany stratili. KDH vo vláde poprelo celú koncepciu sociálno-trhového hospodárstva, ktorú kedysi vytvorili práve nemeckí kresťanskí demokrati na čele s Adenauerom, nehovoriac o sociálnej doktríne cirkvi. Úplne ich pohltil neoliberálny ekonomický program. Ak by sa KDH vrátilo k sociálnej náuke cirkvi a rozvíjalo myšlienky pápeža Františka v sociálnej oblasti, tak by som si spoluprácu s KDH vedel predstaviť,“ uviedol Blaha.

Nestačí sa vyhlasovať za gazdu

Most-Híd je pre neho zaujímavý tým, že v kultúrnej a etickej oblasti zastáva relatívne občianske a skôr liberálnejšie postoje, ale v ekonomike tiež úplne odkopol sociálny rozmer. „Podobne je na tom Sieť, od ktorej ani nevieme, čo môžeme očakávať. Zatiaľ počúvame len folklórnu rétoriku jej lídra, ktorý hlučne demonštruje svoje osobné ambície, ale neponúka žiaden zmysluplný program, nič sociálne, nič progresívne, iba zahmlievanie. Nestačí sa vyhlasovať za gazdu, ide o program a tam Sieť ponúka iba vatu,“ dodal Blaha.


 

- Reklama -