Myšlienka vytvorenia ministra financií eurozóny je zlá, tvrdí Pavol Frešo

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

„Eurozóna má pre svojich členov jasné pravidlá. V minulosti ich viaceré vlády porušovali. Teraz je čas, keď nepotrebujeme viac byrokracie, ale viac rešpektu voči tým, ktorí pravidlá vždy dodržiavali. A to je presne príklad Slovenska. Pri všetkej skromnosti aj veľkí sa môžu poučiť od nás malých, ktorí všetko dodržiavame a vždy splníme,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Euroministerstvo financií by malo negatívny dopad na slovenskú ekonomiku

Vstup každého štátu do eurozóny bol podmienený maximálnou výškou deficitu, verejného dlhu či inflácie. Pre niektoré krajiny po prijatí eura akoby tieto kritériá podľa Freša prestali platiť. To je dôvod, pre ktorý sa eurozóna dostala do problémov a členské krajiny boli prinútené zachraňovať niektoré štáty. Prvým krokom, ktoré musí eurozóna žiadať od svojich členov, je podľa neho bezpodmienečné dodržiavanie pravidiel. Bez ohľadu na to, či ide o malú alebo veľkú krajinu a akú úlohu zohráva v politike EÚ.

„Ak by sa myšlienka vzniku pozície euroministra financií pretavila v skutočnosť, malo by to negatívny dopad na našu ekonomiku. Už dnes silnejú snahy na harmonizáciu daní. Vytvorením tohto postu by sa táto zlá myšlienka priblížila k realite a Slovensko by prišlo o možnosť konkurenčnej výhody,“ doplnil predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

 

 

- Reklama -