Ministerstvo dopravy neudelilo výnimku, ale štatistiku o odstránených bilbordoch nevedie.

0
Ján Počiatek (Autor: SITA)

Počiatek nedokázal konkretizovať, koľko bilbordov odstránili vďaka novelizácii stavebného zákona. Rezort dopravy podľa jeho slov štatistiky o počtoch odstránených bilbordov nevedie, presné čísla by mali vedieť povedať mestá a obce, ktoré majú problematiku v kompetencii.


Začiatkom roka nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá mala za cieľ obmedziť bilbordy pri cestách. Nová legislatívna úprava zavádza pojem „reklamná stavba“, ktorý spresňuje doterajší nejednoznačný výklad pevného spojenia so zemou a zahŕňa už aj informačné, reklamné a propagačné zariadenia, ktoré doteraz neboli stavbami, ale len hnuteľnými vecami, keďže boli upevnené napríklad o betónový kváder.


Návrh sprísňuje zákonnú reguláciu povoľovania vonkajšej reklamy. Taktiež ruší možnosť dodatočného povolenia stavby, čím sa má zabrániť nejednotnému konaniu stavebných úradov. Právna úprava zároveň rieši čierne stavby uložením pokuty pevnými sumami, čím sa odstránia viaceré prieťahy vo vymáhaní pokút v odvolacom konaní.


Návrh čiastočne definuje pásmo, v ktorom sa sprísňujú podmienky pre umiestnenie reklamných stavieb. Týmto pásmom je priestor mimo obcí a miest pri diaľniciach, cestách pre motorové vozidlá a cestách I. triedy, ktoré sú medzinárodnými cestnými ťahmi. Toto pásmo má byť 100 metrov od cesty.
 

- Reklama -