MAŇKA: Gréci musia robiť reformy a splatiť svoje dlhy

0
Vladimír Maňka, europoslanec (SMER-SD) (Autor: SITA)

Gréci musia svoje dlhy podľa europoslanca Vladimíra Maňku (Smer-SD) splatiť. Ako povedal Maňka dnes pre agentúru SITA, na tejto ceste ich však musíme nechať prežiť a preto do úvahy prichádzajú miernejšie podmienky. „Musíme však trvať na tom, aby urobili reformy. Majú dnes najvyššiu šedú ekonomiku zo všetkých krajín OECD a daňové úniky a podvody ich preto pripravujú o viac ako 22 % zdrojov. Či Grécko bude mať euro alebo nie, nič nemení na tom, že Grécko musí v obidvoch prípadoch lepšie a zodpovednejšie hospodáriť,“ zdôraznil Maňka.

Populisti riešenia nehľadajú

Teraz je podľa europoslanca nevyhnutné hľadať čo najlepšie riešenia a nevykrikovať populistické heslá, ktoré viac súvisia s prichádzajúcimi voľbami na Slovensku, ako so skutočným záujmom o riešenie. „Aj tento týždeň populisti spolu s extrémistami tlieskali v Štrasburgu Tsiprasovi iba preto, že chcú, aby Grécko vystúpilo z eurozóny. Populisti aj v Bruseli aj na Slovensku ešte nikdy nenašli riešenia. Ani ich nehľadajú. Tých, ktorí uprednostnia hľadanie riešení pred sebapropagáciou, je našťastie podstatne viac,“ vyhlásil Maňka s tým, že keď sa Gréci vrátia svojou výkonnosťou do obdobia spred piatich rokov, poklesne im automaticky výrazne aj ich percento dlhu, ktorý je dnes vo výške 180 % voči HDP.

Euroval zachránil Slovensko

Pred štyrmi rokmi, keď EÚ zriadila euroval, vytvorila podľa Maňku systém záruk za pôžičky ohrozeným krajinám, ktorými boli Írsko, Portugalsko, Grécko a Španielsko. „Keby táto pomoc nebola, vznikli by aj Slovensku mnohonásobne väčšie škody, ako keby teraz Grécko skrachovalo. Jednoducho povedané: neskladali sme sa na Grékov, ale naše záruky nám zachránili mnohonásobne viac financií, ako keby sme ich neposkytli,“ konštatoval europoslanec. Zároveň upozornil, že populisti na Slovensku hlasovali vtedy proti zárukám a ľuďom nepovedali pravdu. „Euroval zachránil Slovensko, aj ostatné krajiny nielen eurozóny, ale celej EÚ pred obrovskými problémami. Dnes, vďaka tejto pomoci, už Írsko má najvyšší hospodársky rast v EÚ – viac ako 4 % a v pohode napreduje. Aj Portugalsko a Španielsko sa dostali do plusu,“ uviedol s tým, že Grécko sa vlani dostalo tiež do primárneho prebytku.

Grécko už nie je schopné napredovať

„Prišla však nová vláda na čele s premiérom Tsiprasom, ktorý dal vo voľbách Grékom nesplniteľné sľuby. Po voľbách Grécko už nie je schopné napredovať a neplní si svoje záväzky. Preto EÚ žiada Grécko, aby predložilo opatrenia, čo chcú robiť, aby sa postavili na nohy, zabezpečili rast a zamestnanosť. Dodnes nič také Grécko nepredložilo,“ konštatoval Maňka. Pripomenul tiež, že Gréci bez vysvetlenia odišli z nedokončených rokovaní a vyhlásili referendum. „Výsledok referenda aj podľa ich premiéra nebol o tom, či Gréci majú odísť z eurozóny. Ale o tom, že nechcú ísť ďalej len cestou škrtov, lebo to Grécko už neprežije. Znova nepredložil vlastné predstavy a návrhy,“ uviedol Maňka.
 

- Reklama -