Gréci schválili reformy, rezignáciu ponúkol ďalší minister

0
Janis Varoufakis, grécky exminister financií po referende, v ktorom Gréci odmietli reformný plán veriteľov (Autor: SITA)

Grécky parlament v noci zo stredy na štvrtok schválil balík úsporných opatrení, ktoré žiadajú európski partneri Grécka výmenou za otvorenie rokovaní o ďalšej pomoci. Medzi opatreniami sú škrty v gréckych výdavkoch, ako aj zvyšovanie daní. Návrh bol schválený vďaka podpore troch proeurópskych opozičných strán.
Veritelia z eurozóny požadovali v dohode, ktorú sa podarilo uzavrieť tento týždeň, ďalšie škrty. Teraz sa môžu začať rokovania s medzinárodnými veriteľmi o treťom programe finančnej pomoci pre Grécko. Atény by mohli získať až 86 miliárd eur. Odporcovia nových opatrení tvrdia, že Grécko už nemôže ďalej škrtať svoje výdavky po šiestich rokoch recesie, počas ktorých došlo v krajine k rastu chudobu a nezamestnanosti.

V gréckom parlamente bolo horúco

Za schválenie balíka v tristočlennom parlamente hlasovalo 229 poslancov, no 38 poslancov zo strany Syriza buď nehlasovalo, alebo bolo proti opatreniam. Proti bol napríklad bývalý minister financií Janis Varoufakis a aj grécky minister pre energetiku Panagiotis Lafazanis. Po hlasovaní vyhlásil, že odstúpi, ak si premiér Alexis Tsipras vyžiada jeho rezignáciu. „Ak bude v ktoromkoľvek okamihu vyžadovaná moja rezignácia, bude premiérovi k dispozícii,“ povedal minister novinárom. „Sme zákonodarcovia tejto vlády, podporujeme ju z celého srdca. Podporujeme Syrizu vo vláde a podporujeme premiéra,“ povedal Lafazanis. Podľa vlastných slov neverí, že situácia si vyžiada predčasné voľby.

Tsipras ponúkol demisiu

Premiér Tsipras ešte pred hlasovaním v parlamente zopakoval svoje skeptické stanovisko k úsporným opatreniam. „Uznávam, že rozpočtové opatrenia sú tvrdé, že grécka ekonomika z nich nebude ťažiť. Bol som však nútený ich akceptovať,“ povedal Tsipras. Počas rokovania mal údajne aj pohroziť poslancom-straníckym kolegom demisiou v prípade, že by hlasovali proti úspornému programu. „Ak nemám vašu podporu, potom bude pre mňa ťažké zostať (aj) zajtra premiérom,“ citujú Tsiprasa zhodne grécke médiá.

Šéfka parlamentu je vehementná odporkyňa dohody z Bruselu

Nielen v Grécku, ale aj v zahraničí ostro sledované rokovanie gréckych zákonodarcov sa začalo s nezanedbateľným oneskorením. Šéfka parlamentu Zoi Konstantopulová, ktorá patrí medzi vehementných odporcov dohody z Bruselu, zvolala pred ním ešte rokovanie vedenia parlamentu, informovali grécke elektronické médiá a niektoré svetové agentúry. Constantopoulou vyzvala parlament, aby odmietol úsporné opatrenia, ktorými veritelia podmieňujú schválenie tretieho záchranného programu. Situáciu, kedy veritelia stanovili Aténam konečnú lehotu na schválenie reforiem, označila za spochybnenie parlamentných procedúr.

Syriza označila dohodu krajiny s európskymi veriteľmi za puč zameraný proti Grécku

„Tento parlament nesmie ustúpiť vydieraniu zo strany veriteľov,“ povedala Constantopoulou pred poslancami. „Pri plnom vedomí, aké vážne sú okolnosti… si myslím, že povinnosťou parlamentu je neumožniť toto vydieranie,“ zdôraznila prominentná členka strany Syriza gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.
Viac než polovica z 201 členov ústredného výboru Tsiprasovej ľavicovej vládnucej strany Syriza v stredu podpísala vyhlásenie kritizujúce dohodu Grécka s európskymi veriteľmi, ktorú označili za „puč“ zameraný proti ich krajine. Európski lídri podľa tvrdenia signatárov konali so zámerom „exemplárne zničiť ľudí, ktorí sa nazdávajú, že možno ísť aj inou cestou než neoliberálnym modelom extrémnych úsporných opatrení“, citovala z vyhlásenia agentúra AP.

Jednosmerná ulica pre Grécko bola vnútená

Tsipras ešte v utorok obhajoval dohodu s veriteľmi smerujúcu k záchrannému programu. Podľa jeho slov to bola „zlá noc pre Európu“, no dohoda zachránila Grécko pred odchodom z eurozóny a musí sa implementovať. „Preberám svoju zodpovednosť za chyby, omyly a za podpísanie textu, ktorému neverím, no som nútený zaviesť ho do praxe,“ povedal Tsipras v gréckej verejnoprávnej televízii. Grécky premiér ďalej uviedol, že bojoval za to, aby sa neznižovali mzdy a dôchodky. Zároveň dodal, že rozpočtové opatrenia sú miernejšie v porovnaní s tými, na ktorých sa Grécko s veriteľmi dohodlo v minulosti.

Tsipras, ktorý pre dohodu čelí veľkej nespokojnosti v rámci vlastnej strany Syriza, zároveň uviedol, že Grécko musí rešpektovať rozpočtové úpravy. Povedal tiež, že má v úmysle zostať vo svojej funkcii celé štyri roky, predčasné voľby vylúčil. „Neutečiem od svojich povinností a pokúsim sa presadzovať svoj politický program počas štyroch rokov,“ povedal. „Krutou pravdou je, že táto jednosmerná ulica pre Grécko nám bola vnútená,“ doplnil.

- Reklama -