Fico dostal ďalší super nápad! Najnovšie sa rozhodol, že zníži cenu plynu. “Kádehák” Hudacký mu odkazuje, že je to politická korupcia verejnosti pred voľbami

0
Ján Hudacký, podpredseda KDH (Autor: SITA)

Zároveň upozornil, že situácia na medzinárodnom trhu s plynom je v súčasnosti priaznivá, predovšetkým vďaka stále klesajúcej cene ropy a preto ceny plynu od rôznych dodávateľov už mali jasne klesajúcu tendenciu.

Kto zaplatí tento predvolebný účet?

Vládna strana Smer-SD si podľa Hudackého dobre uvedomuje, že ceny energií sú pre Slovákov vysoko citlivou záležitosťou. „Rozhodnutie o znížení cien plynu a vratky vo výške šesť percent pre domácnosti a malé podniky sú toho dôkazom. Kto zaplatí tento predvolebný účet vo výške viac ako 40 miliónov eur, to však premiér Robert Fico veľmi nekonkretizoval,“ konštatoval Hudacký, ktorý priznáva, že konsolidovaný hospodársky výsledok spoločnosti SPP v roku 2014 bol pozitívny, ale to len vďaka výnosom z reorganizácie spoločnosti a vďaka dividendám predovšetkým od vysoko ziskovej tranzitnej spoločnosti Eustream. „Je preto viac ako isté, že vďaka plošnému zníženiu ceny a vrátkam tržby SPP z predaja plynu opäť značne poklesnú, a keďže štát má v materskej spoločnosti SPP už stopercentný podiel, tento predvolebný účet, v podobe prehlbujúcej sa finančnej straty tejto štátnej spoločnosti, zaplatíme všetci,“ vyhlásil Hudacký.

Vláda len plní svoj sľub

Predseda vlády Robert Fico v stredu oznámil, že domácnosti dostanú od štátu vratku šesť percent ročnej platby za dodávku plynu. Podľa neho tak vláda plní svoj sľub, že cena plynu pre domácnosti sa v rokoch 2015 a 2016 zníži o dvojciferné percento. O zvyšok zníženia sa podľa neho postaral nezávislý regulátor, ktorý v tomto roku rozhodol už o dvoch zníženiach cien plynu pre domácnosti v súhrne o vyše päť percent. Celkovo sa tak podľa Fica cena plynu pre domácnosti zníži zhruba o 11 percent. Vratky, vrátane dane z pridanej hodnoty pritom vyjdú zo štátneho rozpočtu 47 mil. eur a domácnosti dostanú od 10 eur do 165 eur v závislosti od úrovne spotreby zemného plynu.


 

- Reklama -