FLAŠÍKOVÁ BEŇOVÁ: EÚ by sa mala postaviť Islamskému štátu

0
Monika Flašíková Beňová, poslankyňa EP (SMER-SD) (Autor: SITA)

Pravdepodobne najväčšou bezpečnostnou hrozbou, ktorej čelí súčasný svet, je tzv. Islamský štát. Uviedla to poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) vo svojom vyhlásení, ktoré poskytla agentúre SITA. „Predstavuje niečo, s čím sme v našich moderných dejinách doposiaľ neboli konfrontovaní. Ukazuje sa, že proti fanatizmu a náboženskému extrémizmu, ktorého je symbolom, musíme postupovať všetkými dostupnými prostriedkami,“ zdôraznila.

Barbarské konanie Islamského štátu

Myslí si, že doterajšie pôsobenie medzinárodnej koalície sa v boji proti islamským extrémistom ukazuje ako nepostačujúce, a preto by aj Európa mala prispieť účinnejšími návrhmi alternatív, ktorými toto barbarstvo bude možné zastaviť. Riešenie situácie na Blízkom východe je dnešnou témou plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu. „Súvisí to predovšetkým s barbarským konaním teroristickej organizácie Islamský štát. Otrasné činy jeho predstaviteľov, bohužiaľ, priamo ohrozujú aj európskych občanov,“ uviedla Flašíková Beňová. Ako dodala, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová by preto “konečne mala začať prichádzať s konkrétnymi a hlavne razantnými riešeniami v tejto oblasti”.

Európa sa za svoje hodnoty musí postaviť

„Islamský štát zosobňuje tú najodpornejšiu propagáciu vraždenia, zneužívania detí, rasizmu, šikanovania a sexizmu. Čiže všetko to, proti čomu sa Európa z hľadiska hodnôt, na ktorých stojí, musí rázne a jednoznačne postaviť,“ uviedla europoslankyňa. Je tak podľa nej „psou povinnosťou“ európskej diplomacie prichádzať s razantnými riešeniami, akými túto najextrémnejšiu teroristickú organizáciu na svete poraziť. „Koniec koncov, je to aj jeden z kľúčových nástrojov riešenia utečeneckej krízy v Európe,“ uzavrela Flašíková Beňová.

 

- Reklama -