Do parlamentu by sa dostalo sedem strán, treťou najsilnejšou je SNS

0
Národná rada Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Ak by sa parlamentné voľby konali koncom júna, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 37,8 percenta hlasov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Agentúry MVK pre prieskum trhu, médií a verejnej mienky. Agentúra robila prieskum v dňoch 18. až 25. júna formou osobného rozhovoru na vzorke 1 111 respondentov. Vzorka bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Respondenti mali odpovedať na otázku: „Voľby do Národnej rady SR budú v roku 2016. Ak by sa konali už dnes, ktorej strane by ste dali svoj hlas?”

SNS a KDH narovnako

Podľa výsledkov prieskumu by za Smerom skončila strana Sieť so ziskom 12 percent hlasov, SNS by podporilo 9,2 percenta a KDH 8,9 percenta opýtaných. Mostu-Híd by dalo svoj hlas 6,8 percenta opýtaných, OĽaNO by volilo 6 percent a SMK 5,2 percenta respondentov. Do parlamentu by sa podľa prieskumu už nedostala strana SaS so ziskom 2,9 percenta hlasov. Pred bránami parlamentu by skončili aj KSS (2,2%), NOVA (2,0 %), SKOK! (1,6 %), Ľudová strana – Naše Slovensko (1,6 %), SDKÚ-DS (0,9 %) a Šanca (0,6 %). Iným politickým subjektom alebo hnutiam by svoj hlas dalo 2,3 percenta opýtaných. Z opýtaných 9,5 percenta uviedlo, že by sa na voľbách nezúčastnili a 18,0 percent nevedelo, či by sa na voľbách do NR SR zúčastnili alebo komu by dali svoj hlas.

Strana Smer – Sociálna demokracia by mala v parlamente 66 poslancov, strana Sieť by disponovala 21 poslaneckými kreslami, SNS a KDH by mali zhodne po 16 poslancov. Voliči strany Most-Híd by do parlamentu delegovali 12 zákonodarcov. Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti by reprezentovalo 10 zástupcov a SMK by v parlamente obsadila deväť kresiel.

 

 

- Reklama -