VIDEO Je to tu! Otvára sa… Od stredy sa začne štvrtá fáza uvoľňovania opatrení. A čo školy? Od 1. júna

0
Štyri fázy uvoľňovania opatrení (Autor: TASR)

Od 20. mája nastane 4. fáza uvoľňovania opatrení v čase koronakrízy. Otvoriť budú môcť kiná, divadlá, ale s počtom ľudí do 100, tiež budú môcť otvoriť obchodné centrá bez detských kútikov, vnútorné plavárne a športoviská len pre športové kluby, otvorené budú aj vonkajšie športoviská či reštaurácie s verejným stravovaním v interiéri. 

Podľa premiéra ide o odvážne uvoľňovanie, ale zodpovednosť podľa neho prináša výsledky. Prevádzky však budú musieť dodržiavať prísne hygienické podmienky.

Obchody zostanú v nedeľu naďalej zatvorené aj napriek tomu, že od 20. mája nastane štvrtá fáza uvoľňovania opatrení, čiže sa budú môcť otvoriť reštaurácie alebo obchodné centrá, uviedol Matovič (OĽaNO). Vláda počas koronakrízy určila nedeľu za sanitárny deň.

VIDEO Od stredy sa začína 4. fáza uvoľňovania

Zdroj: TASR

Školy a škôlky od 1. júna

Od 1. júna sa opäť otvoria základné školy, do ktorých sa môžu vrátiť žiaci prvého až piateho ročníka, účasť v nich však bude dobrovoľná. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok informoval, že od tohto dátumu sa môžu vrátiť aj deti do materských škôl.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že návrat do škôl bude sprevádzať viacero hygienických a bezpečnostných opatrení. O tom, či sa škola alebo materská škola otvorí, rozhodne zriaďovateľ.

Gröhling uviedol, že v materskej škole bude môcť byť v skupinách najviac 15 detí, v školách najviac 20 žiakov na jednu triedu.

„Rodičia budú môcť s deťmi zostať doma, ak sa tak rozhodnú,” povedal minister školstva.

Do materských škôl sa budú môcť v prvom rade vrátiť deti zdravotníkov, policajtov, vojakov a tých, ktorí v čase koronakrízy zabezpečujú dôležité pozície, ale aj deti rodičov pedagogických zamestnancov.

Žiaci, ktorí nepôjdu do školy, a tí z vyšších ročníkov, teda žiaci od 6. do 9. ročníka, budú mať naďalej dištančné vyučovanie.

Šéf rezortu školstva poznamenal, že zverejnený bude pomocný materiál k otváraniu materských a základných škôl.

Matovič poznamenal, že základné umelecké školy môžu vyučovať individuálne, teda jedného žiaka. Bližšie podmienky, za akých sa bude konať vyučovanie, budú zverejnené v najbližších dňoch.

- Reklama -