Gröhling: Vyučovanie na školách je prerušené do odvolania. Písomné maturity sú zrušené. Testovanie 9 nebude

0
Branislav Gröhling, minister školstva (Autor: TASR)

“Písomné maturity” sa v tomto školskom roku neuskutočnia. Dôvodom je prerušenie výučby vo všetkých školách a školských zariadeniach z dôvodu šírenia nového koronavírusu až do odvolania. Ako uviedol po utorkovom rokovaní vlády nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), interná časť maturitnej skúšky, teda “ústne maturity”, by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby.

Tento rok sa ruší aj Testovanie-9.

Prihlášky na SŠ bude možné podať do 15. mája, bez potvrdenia lekára.  Prijímačky na SŠ sa uskutočnia najneskôr do 30. júna 2020, rovnako ako aj talentové skúšky.
 
Zápis do prvého ročníka ZŠ sa uskutoční od 15. do 30. apríla 2020 bez osobnej prítomnosti žiaka.
 
Minister školstva Gröhling oslovil aj riaditeľa RTVS Rezníka so žiadosťou, aby boli rozšírené vyučovacie programy vo verejnoprávnej televízii. Od budúceho týždňa by tak mala televízia vysielať pre žiakov dlhšie – od 9.15 až do 11.00.
 
“Sme v stave núdze, musíme sa vyhnúť riziku nákazy, minimalizovať osobné kontakty a zároveň nezvyšovať nápor na lekárov. Toto máme na pamäti. Všetky tieto zmeny sa odvíjajú od rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva a Ústredného krízového štábu, ktorých hlavným cieľom je chrániť nás všetkých,”  uviedol Gröhling.
 
Ako ďalej uviedol,  verí, že opatrenia, ktoré jeho rezort prináša (web, ktorý spúšťajú, digitálne materiály pre učiteľov či bezplatná infolinka VÚDPaP) pomôžu aspoň čiastočne zvládnuť túto situáciu. 
“Budem sa snažiť hľadať ďalšie riešenia, ako toto celé rodičom aj učiteľom uľahčiť. Chcel by som zároveň vyzvať rodičov aj učiteľov, aby boli zhovievaví, aby spolu komunikovali, počúvali sa a snažili sa vzájomne si pomôcť Pre nás všetkých je to nová situácia. Preto sa snažme, prosím, čo najviac spolupracovať,”  vyhlásil minister.
 
Ak sa nejaké učivo nepreberie, nebude to  podľa neho problém, presunie sa do ďalšieho ročníka.
 

 

- Reklama -