Bratislava: V hlavnom meste pribúda počet opravených fontán

0
Bratislava (Autor: TASR)

„Pokračujeme v obnove mestských fontán, pričom od začiatku roka sa nám úspešne darí. Po nedávno obnovených a sfunkčnených fontánach ako Putto s rybou v centre mesta a technická fontána na Novackého ulici v Karlovej Vsi sme pristúpili aj k obnove fontány na Námestí m. Benku v Starom Meste a tiež sme obnovili vonkajší vzhľad fontány na Kvačalovej ulici v Ružinove. Od začiatku roka sa nám podarilo vrátiť do života celkom 9 fontán,“ informoval riaditeľ GIB Vladimír Gašperák. Ako zároveň doplnil riaditeľ Gašperák: „Taktiež sme zabezpečili očistenie fontány Planéta mieru na Hodžovom námestí, fontány Marína na Šafárikovom námestí aj fontány milenci na Dulovom námestí od vodného kameňa a grafitov a následne zabezpečili ich ochranu aplikáciou nano povrchu.“

Zoznam opravených fontán za rok 2017:

–          Technická fontána na Jurigovom námestí — obnova vonkajšieho vzhľadu fontány

–          Technická fontána na Novackého ulici — obnova vonkajšieho vzhľadu fontány

–          Kozmická fontána na Jurkovičovej ulici — obnova vonkajšieho vzhľadu fontány

–          Fontána Plastika s raketou  na Kvačalovej ulici — obnova vonkajšieho vzhľadu fontány

–          Fontána “Putto s rybou“ na nádvorí objektu na Bielej ulici č.6 – pamiatková obnova a sfunkčnenie

–          Fontána Kozmický kameň  na  ulici Vl. Clementisa — opätovné uvedenie do prevádzky

–          Fontána Plastika kvetu  na Ožvoldíkovej ulici — obnova vonkajšieho vzhľadu fontány

–          Fontána Zuzka na Karadžičovej ulici – rekonštrukcia technologickej časti, obnova vonkajšieho vzhľadu

–          Fontána na Námestí Martina Benku – úplná rekonštrukcia stavebnej a technologickej časti, sfunkčnenie

Koncom leta tak bolo v prevádzke 37 mestských fontán a Bratislavčania sa mohli osviežiť vodou z 10 pitných fontánok a osviežiť prostredníctvom nainštalovaných rozprašovačov vodnej hmly na piatich miestach v Bratislave (Námestie SNP pred Starou tržnicou, Hlavné námestie, Hviezdoslavovo námestie, Námestie slobody, Medická záhrada).

Mestské pitné fontánky sa nachádzajú na Námestí SNP, Župnom námestí, Hlavnom námestí, na Hviezdoslavovom námestí sú dve pitné fontánky, na Panskej ulici, Michalskej ulici, Zelenej ulici, Bielej ulici, v letnej čitárni u Červeného raka a na druhom nádvorí Primaciálneho paláca. Pitná fontánka Palugyayova studňa na Zelenej ulici a pitná fontánka Putto s rybou na Bielej ulici sú nefunkčné, slúžia ako okrasné prvky. 

Fontány sú v prevádzke spravidla od apríla do konca septembra v závislosti od počasia. Zazimovanie fontán zahŕňa vypustenie vody z bazéna, vyrovnávacích nádrží, potrubných systémov, čerpadiel a vyčistenie bazéna od nečistôt. V niektorých prípadoch demontáž trysiek a čerpadiel. Odzimovanie fontán zväčša prebieha od marca.

Generálny investor Bratislavy zabezpečuje údržbu (kam spadá napustenie, vypustenie, čistenie fontán) a prevádzku celkovo 55 zariadení z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok  a 3 studní. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je cca 15 000 m³. Okrem toho generálny investor Bratislavy zabezpečuje komplexnú starostlivosť a údržbu na 99 pomníkoch, pamätníkoch, pamätných tabuliach v Bratislave a údržbu zelene na Hradnom vrchu a pri Pomníku československej štátnosti na Vajanského nábreží. Starostlivosť o čistotu a údržba zelene sa vykonáva aj v bezprostrednej blízkosti pomníkov a fontán.

 

- Reklama -