SaS: Predstavili sme zmenu, ktorá zníži priestor na korupciu v energetike

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej je cieľom návrhov zmeniť spôsob podpory výroby elektriny z domáceho uhlia, a tak znížiť cenu elektriny, ktorá je z neho vyrobená. „Podstata spočíva v tom, že nebudeme tak ako doteraz regulovať iba cenu elektriny, ktorá sa z domáceho uhlia vyrobí, ale aj cenu komodity, teda uhlia, ktoré sa na jej výrobu použije, a ktoré sa veľkou mierou podieľa na výslednej cene pre spotrebiteľa. Reguláciu by vykonával regulačný úrad, čiže ÚRSO,“ vysvetlila J. Kiššová a zdôraznila, že cenu uhlia u nás nikto nereguluje, stanovujú ju výlučne Hornonitrianske bane a je trikrát vyššia než v zahraničí.

Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek uviedol, že liberáli návrh konzultovali aj so zástupcom Hornonitrianskych baní Prievidza, ktorý s tým nemal problém. Verí preto, že s tým nebudú mať problém ani poslanci za stranu Smer-SD, navyše, keď je momentálne predsedom ÚRSO bývalý minister a poslanec Smeru Ľubomír Jahnátek. „Naše zmeny by zaistili vďaka nezávislej regulácii cien uhlia nižšie ceny elektriny, transparentnejšie prostredie v energetike, a tým pádom menej priestoru na korupciu. Zároveň by pre niektorých politikov znamenali zrejme aj nižšie príjmy z neoficiálneho zarábania,“ poznamenal K. Galek.

Poslankyňa NR SR a kandidátka na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Renáta Kaščáková poukázala na to, že ťažba uhlia a baníctvo je bytostne spojené s regiónom hornej Nitry. „Baníci si zaslúžia lepšie zaobchádzanie. Vláda musí prestať ľuďom v regióne ťahať pod nos medové motúzy, mala by im povedať pravdu a najmä musí konať pre prospech všetkých a nielen pre prospech zopár jednotlivcov,“ uviedla R. Kaščáková.

- Reklama -