SaS: Naším expertom na eurofondy sa stal odborník Ján Rudolf

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Smer-SD od roku 2007, odkedy môžeme eurofondy čerpať prvýkrát v riadnom programovacom období, nedokázal presvedčiť verejnosť, že by ich vedel reálne využiť. Mal k dispozícii viac ako pol miliardy eur na riešenie rómskej otázky. Máte pocit, že sa rómsky problém nejako zmenšil? Od roku 2014 mal viac ako 80 miliónov eur na materské školy. Situácia je taká, že dnes chýba 12 tisíc miest v škôlkach a eurofondy sa na ne vôbec nečerpajú. Alebo napríklad jedna miliarda na informatizáciu a slovensko.sk nefunguje tak, ako bolo sľúbené,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík a pripomenul, že aj posledná kauza exministra školstva Petra Plavčana ukázala, ako sa na Slovensku plytvá a šafári s eurofondmi.

Ján Rudolf je absolvent Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity, na ktorej aj v súčasnosti prednáša. Pôsobil na viacerých ministerstvách, riadil procesy čerpania eurofondov. V roku 2006 viedol v Bruseli za Slovensko negociácie s Európskou komisiou o pridelení peňazí z fondov EÚ pre Slovensko na roky 2007 – 2013. Publikuje a neustále sa venuje problematike čerpania európskych fondov na Slovensku, upozorňuje na korupciu a zneužívanie politickej moci pri čerpaní eurofondov.

Za 3 roky a 9 mesiacov dokázalo Slovensko využiť len 7 % z eurofondových peňazí, ktoré sme mali k dispozícii. Aj preto Rudolf označil situáciu s čerpaním eurofondov za vážnu až katastrofálnu. „Zlyháva ľudský faktor. Keď chceme zlepšiť čerpanie eurofondov, je dôležité, aby ich riadili a manažovali odborne zdatní ľudia,“ uviedol J. Rudolf.

SaS si stanovila tri zásady pre oblasť eurofondov:
1. transparentnosť – všetky procesy s eurofondmi musia byť zverejňované;
2. nárokovateľnosť – nárokovateľnosť projektov pre každého, kto splní kritériá;
3. odbornosť – neobsadzovať miesta politickými nominantmi.

- Reklama -