piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Suchánek a Krajčí po poslaneckom prieskume: eHealth od 1. 1. 2018...

OĽANO: Suchánek a Krajčí po poslaneckom prieskume: eHealth od 1. 1. 2018 zavedený nebude

0
Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

Podľa Alana Suchánka minulo NCZI na vytvorenie systému minimálne 60 miliónov eur, Najvyšší kontrolný úrad dokonca tvrdí, že to bolo výrazne viac. „Systém eHealth mal byť spustený v roku 2017, no nominanti Smeru ho dlhodobo zanedbávali. Nové vedenie NCZI, ktoré nastúpilo po voľbách, zistilo, že systém je nepripravený a preto musel byť termín jeho spustenia posunutý na nasledujúci rok,“ povedal Suchánek a pokračoval s tým, že eHealth nebude spustený ani na začiatku budúceho roka. „V systéme by mal od 1.1.2018 fungovať len eRecept, eVyšetrenie a čiastočne eLaboratórium. Všeobecná zdravotná poisťovňa kúpila eRecept od zdravotnej poisťovne Dôvera, a UNION by mal službu eRecept pripojiť až koncom roka“ povedal.

Suchánkove slová potvrdil aj poslanec NR SR a člen zdravotníckeho výboru Marek Krajčí. „Projekt eHealth nás už stál desiatky miliónov eur a ročne sa naň z nášho zdravotného poistenia skladáme sumou viac ako šestnásť miliónov eur,“ upozornil Krajčí. Softvérové firmy, ktoré budú eHealth implementovať u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti dostanú zoznam povinných služieb, ktoré majú byť od 1.1.2018 funkčné v aplikácii eHealth až 1.10.2017. „Po tom, ako ich zakomponujú do svojich softvérov, budú musieť požiadať NCZI o overovacie konanie o zhode služieb, na čo má NCZI 90-dňovú lehotu. Až potom bude eHealth predstavený poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a tí budú na základe toho vedieť podmienky potrebné k verejnému obstarávania na jeho zavedenie do svojich súčasných softvérov. Už len z tohto procesu jednoznačne vyplýva, že termín na zavedenie eHealthu nebude dodržaný.“ povedal Krajčí.

Podpredseda zdravotníckeho výboru Alan Suchánek upozornil na hrozbu, že o systém nebude zo strany lekárov záujem. „Mnoho lekárov, najmä starších, nebude ochotných a ani schopných sa na eHealth pripojiť. Mnohí pracujúci lekári v dôchodkovom veku preto uvažujú o ukončení svojej činnosti. Tiež hrozí, že softvérové firmy nestihnú lekárov a sestry v nemocniciach a ambulanciách zaškoliť,“ povedal Suchánek, podľa ktorého by zapojenie lekárov do systému bolo pravdepodobnejšie, ak by ich poisťovne finančne motivovali.

Poslanci si taktiež všimli vážne nezhody medzi poskytovateľmi softvéru a NCZI. „Dôležitá vec, na ktorú upozornili softvérové firmy bola, že systém eHealth nedokáže poslať formátovanú správu, čím vrátime našich lekárov 20 rokov dozadu do doby MS-DOS. Akékoľvek formátovanie, tabuľky či zvýraznené písmo bude kompletne preformátované do jednoduchého textu,“ uzavrel Krajčí, podľa ktorého tento nedostatok môže lekárom výrazne skomplikovať prácu.

 

- Reklama -