P. Gajdoš: Iné ako proeurópske a proatlantické riešenie budúcnosti nadzvukového letectva nepripúšťam

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Na tlačovej konferencii to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. „Ak vláda rozhodne a ministerstvo financií vyčlení požadované a nevyhnutné zdroje na všetky projekty hneď, my sme ihneď po dokončení už rozbehnutých rokovaní o cene a servise pripravení predložiť vláde zmluvné dokumenty v zmysle jej uznesenia. A tak vyriešiť budúcnosť nadzvukového letectva na ďalšie obdobie. A ubezpečujem vás, že iné ako proeurópske a proatlantické riešenie nepripúšťame,“ zdôraznil s tým, že prezbrojenie vzdušných síl je podľa neho nevyhnutné.

„Musíme však dofinancovať aj už zazmluvnené lietadlá Spartan a vrtuľníky Black Hawk. No riešime aj nadzvukové letectvo. Všetko je o zdrojoch – peniazoch, ktoré musí ministerstvo financií a vláda na jednotlivé projekty odsúhlasiť,“vysvetlil s tým, že kým vo vzdušných silách sa už realizuje výmena, pozemné sily sa nemodernizovali desiatky rokov. „A tu tiež potrebujeme prezbrojiť ruskú techniku za  novú techniku, do výroby ktorej bude výrazne zapojený domáci zbrojársky priemysel v spolupráci s európskymi partnermi,“ dodal.
         
Minister Gajdoš ďalej vysvetlil, že v  súčasnosti v súvislosti s nadzvukovým letectvom rezort rokuje s vládou Spojených štátov amerických a niektorými ďalšími vládami z Európy, vrátane švédskej. „Zmluvné dokumenty, ku predloženiu ktorých nás zaviazala vláda vo svojom uznesení, však zatiaľ nemáme, pretože je potrebné vyrokovať každý detail, podmienky servisu, logistiky a zabezpečenia infaštruktúry,“ vysvetlil s tým, že keď v roku 2016 prevzal vedenie rezortu obrany museli sa začať rokovania so švédskou stranou prakticky od nuly. Ukázalo sa totiž, že švédska strana nemá záujem o prenájom letových hodín v rámci modelu, ako je to napríklad v Českej republike. „Jednoducho takto ich ponuka nebola postavená,“ uviedol a zároveň zdôraznil, že predĺženie životnosti MiGov je len plán B, stále platí variant nákupu lietadiel. Jediným limitom sú finančné možnosti Slovenskej republiky a predloženie korektnej a komplexnej ponuky od možných budúcich dodávateľov.


 
Šéf rezortu obrany dnes zároveň zdôraznil,  že otázka ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky je pre neho zásadná a bude zabezpečená tak ako doteraz 24 hodín denne, 7 dní v týždni. „No rovnako tak sme povinní garantovať obranyschopnosť Slovenskej republiky, a to pozemných vojskom, ktoré je jadrom našich ozbrojených síl,“ uviedol.

V zmysle dlhodobého plánu rozvoja je  na modernizáciu pozemného vojska  do roku 2030 potrebných viac ako 3 miliardy eur a na dokončenie modernizácie vzdušných síl a obmenu stíhacích lietadiel sú potrebné ďalšie viac ako 2,6 miliardy eur.

- Reklama -