SaS: Odmena 64 miliónov eur advokátskej kancelárii je škandál

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Bačík ako bývalý šéf Fondu národného majetku podpísal v roku 2015 s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána zmluvu, podľa ktorej má tá dnes nárok na honorár za právne služby v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo vo výške 64 miliónov eur. „Je to absurdne vysoká čiastka, ktorá nemá na Slovensku obdoby,“ tvrdí SaS.

Ako upozornil Karol Galek, poslanec NR SR a tímlíder SaS pre energetiku, suma 64 miliónov eur je škandalózna aj z iného dôvodu: „Rozhodnutie arbitrážneho súdu vo Viedni v kauze Gabčíkovo je totiž pre Slovensko Pyrrhovým víťazstvom. Upozorňujeme na to už od anexie vodného diela Robertom Ficom v roku 2015 a počas vypočutia na hospodárskom výbore to potvrdil aj nový predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Ten sa v spolupráci s právnou kanceláriou Soukeník – Štrpka tejto kauze v zastúpení štátu taktiež venoval. Dnes tak nie je jasné, komu vlastne patrí vodné dielo Gabčíkovo. Za neplatné totiž boli súdom označené zmluva o prevádzke, zmluva o odškodnení a zneplatnenou sa tak stala aj dohoda o usporiadaní majetkovo-právnych vzťahov. Vznikol jeden veľký chaos a napriek tomu má niekto nárok na 64 miliónovú odmenu?“

SaS zároveň vyzýva generálnu prokuratúru, aby sa pozrela na konanie Branislava Bačíka z pohľadu Trestného zákona. „Je ťažko predstaviteľné, aby takýto benevolentný prístup k verejnému majetku vyplýval z neznalosti následkov, ktoré nastanú z príslušného ustanovenia zmluvy o honorári advokátskej kancelárii,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

„Očakávame, že minister hospodárstva Peter Žiga začne vo veci aktívne konať a podnikne účinné kroky za účelom navrátenia odmeny do obvyklých hraníc, ktoré nebudú vyvolávať pobúrenie v spoločnosti,“ doplnil K. Galek.

- Reklama -