Nitra má našliapnuté k titulu Európskeho mesta športu v roku 2018

0
Ilustračné foto: Nitra (Autor: SITA)

Časť komisie, ktorá bola v Nitre už v piatok ráno, absolvovala za prítomnosti prednostu úradu Igora Kršiaka výstup na Zobor, kde bola naplánovaná paraglidingová súťaž, ktorá sa však z dôvodu zlých podmienok neuskutočnila. Odprezentované boli turistické trasy a cyklotrasy.

Hodnotiaca komisia v sprievode primátora Nitry Jozefa Dvonča navštívila v piatok 15. septembra hokejový a futbalový štadión, kde jej boli prezentované zrealizované i plánované rekonštrukčné práce ako aj úspechy najpopulárnejších nitrianskych kolektívnych športov, ktorými akiste futbal aj hokej sú.   

Počas prehliadky Mestského parku na Sihoti si členovia komisie prezreli bežecké trasy, horolezeckú stenu, cyklotrasy i ďalšie športoviská, zaujal ich aj projekt zdieľaných bicyklov, o ktorý je v meste veľký záujem.  

V sobotu 16. septembra sa uskutočnila obhajoba kandidatúry, projekt Nitry prezentoval primátor Nitry Jozef Dvonč, prítomná bola aj vedúca odboru školstva, mládeže a športu Mária Orságová a ambasádor projektu Lukáš Baláži.

Za komisiu ACES Europe hodnotili nitriansky projekt prezident G. F. Lupattelli, viceprezident J. Swanson, generálny sekretár H. Alonso, členovia M. Adams, L. Vorel a za Banskú Bystricu, ako posledného držiteľa titulu Európskeho mesta športu, viceprimátor M. Turčan.

Prezident komisie G. F. Lupattelli po prezentácii na tlačovej konferencii pre zástupcov médií uviedol: „Rozhodne sa do dvoch týždňov. V Nitre bol projekt výborne spracovaný a odprezentovaný, podľa môjho názoru, ak Nitra titul získa, bude dobrým nástupcom po Banskej Bystrici ale najmä Košiciach, ktoré titul získali spomedzi štyridsiatich miest.“  

Členovia komisie si počas soboty ešte prezreli novú telocvičňu na ZŠ Tulipánová i vynovený atletický ovál na ZŠ Nábrežie mládeže. V Mestskej hale na Klokočine zažili výbornú atmosféru na volejbalových zápasoch v súbojoch o Pohár rektora SPU a deň zavŕšili vzhliadnutím prvoligového futbalového zápasu, v ktorom Nitra, na domácom trávniku zdolala Podbrezovú.

„Mesto Nitra pokračuje v systematickej podpore športových aktivít nielen na profesionálnej, ale aj rekreačnej úrovni. Aj preto nás teší, že schválené boli finančné prostriedky vo výške 3,7 mil. eur na výstavbu ďalších kilometrov cyklotrás. Úspešný je aj projekt zdieľaných bicyklov, za mesiac si 70 bicyklov požičalo 4400 ľudí. Pokračujú opravy a výstavba viacerých športovísk, nakoľko nám záleží na zmysluplnom využívaní voľného času u detí a mládeže ako aj na skutočnosti, aby seniorské aj mládežnícke mužstvá boli úspešné a napredovali. Udelenie titulu Európskeho mesta športu 2018 bude pre Nitru odmenou a motiváciou do ďalšej činnosti v tejto oblasti,” dodal primátor Nitry Jozef Dvonč.

Vytvorenie ešte pozitívnejšieho vzťahu verejnosti k športových aktivitám a podujatiam, propagácia systému športových klubov, športovísk a podujatí cez internet budú patriť medzi hlavné ciele projektu v Nitre. Pokračovať budú tradičné mestské športové podujatia, s tým, že bude priestor na realizáciu nových športových aktivít, do ktorých sa bude môcť svojimi návrhmi a nápadmi zapojiť i verejnosť.

- Reklama -