SaS: Hrozbou pre spoločnosť nie je počet narodených rómskych detí, ale počet detí, ktoré sa narodia do obrovskej chudoby

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Tak ako v iných prípadoch, chceme mať plastický obraz o situácii, aby naše návrhy riešení vychádzali z reality, nadviazali na všetko dobré, čo sa v tejto oblasti urobilo, ale zároveň sa aj vyvarovali chýb,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

SaS v rámci reformy prináša aj možnosť, ako sa v chudobe chrániť pred neželanými tehotenstvami. „To však nie je podstata a ani kľúčový prvok našich riešení. Riešením je plnohodnotná integrácia, obnovenie pracovných návykov tam, kde chýbajú a vzdelávanie mládeže,“ poznamenala L. Ďuriš Nicholsonová a naznačila aj ďalšie návrhy, ktoré bude reforma obsahovať. „Vymysleli sme spôsob, ako zabezpečiť povinné materské školy od troch rokov dieťaťa, ako dobudovať komunitné centrá. Reforma zahŕňa aj zmenu budovania sociálnych podnikov a za úplne najdôležitejšiu považujem komplexnú reformu dávok v hmotnej núdzi.“

Súčasťou návrhov liberálov sú viaceré možnosti služieb reprodukčného zdravia, medzi ktoré patrí antikoncepcia alebo napríklad aj dobrovoľná a štátom platená sterilizácia žien po narodení štvrtého dieťaťa. Túto možnosť bude môcť za splnenia určitých podmienok využiť každá žena v SR. Tento návrh predkladala Lucia Nicholsonová už v minulosti a stretol sa s pozitívnym ohlasom nielen terénnych pracovníkov, ale aj samotných obyvateľov rómskych osád. Vládni poslanci ho však v parlamente neschválili. Kľúčovou podmienkou úspešnej integrácie segregovaných Rómov je podľa SaS práve ochota väčšinovej spoločnosti tento závažný problém trpezlivo riešiť, a to bez predsudkov.

Strana SaS má eminentný záujem na integrácii segregovaných rómskych spoločenstiev, a to pri maximálnom zachovaní ich kultúrnej identity. „Hrozbou pre spoločnosť nie je počet narodených rómskych detí, ale počet detí, ktoré sa narodia do obrovskej chudoby, kde nemajú prístup ani k správnej výžive, ani k hygiene a ani k vzdelaniu,“ tvrdia predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany.

- Reklama -