SaS: Osobnosti „nakladali“ SaS, Richard Sulík si napísal niekoľko A4 poznámok

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Konferenciu sme zorganizovali preto, lebo sme chceli prekročiť vlastný tieň a vypočuť si, v čom pokrivkávame a čo môžeme robiť lepšie. Kritické názory a argumenty sú totiž to, čo by malo politické strany posúvať vpred. Vypočuli sme si, ako náš svet liberálov vidia a komentujú ľudia, na ktorých názore nám v strane záleží,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

V prvej časti šéf reklamnej agentúry Michal Ruttkay varoval stranu, že „bulvarizácia tém s okamžitým výtlakom nebuduje značku.“ Novinár Martin Hanus polovážne pochválil predsedu strany, že ho novinári majú radi, lebo pri ňom nie je rozdiel, či hovorí so žurnalistami on record alebo off record. Moderátor a redaktor Michal Kovačič má pocit, že niektoré témy prezentované stranou nemajú obsah, ale skonštatoval, že SaS má „ťah na efektívnosť“. Všetci traja hostia prvého bloku sa zhodli na tom, že vychádzajúcou hviezdou spomedzi poslancov strany je tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

V druhej časti, už aj za účasti moderátora Štefana Hríba, šéfovia prieskumných agentúr Václav Hřích, Martin Slosiarik a šéfredaktor Trendu Oliver Brunovský zhodne priznali, že SaS je strana, ktorú by zvažovali voliť v parlamentných voľbách. Oliver Brunovský pripomenul, že podľa pretrvávajúceho mediálneho obrazu je SaSka zodpovedná za pád Radičovej vlády, zároveň apeloval na profesionálnejšiu komunikačnú líniu strany. Podľa Martina Slosiarika SaS v súčasnosti stále nemá alternatívu. „Strana ťaží z toho, že v roku 2016 ako jediná dokázala zjednotiť svojich voličov vďaka ekonomickému programu.“ Slosiarik vidí potenciál „Sulíkovcov“ na 25 % a možno až 30 %. Václav Hřích tvrdí, že „preferencie strany vedia oslabiť lapsusy lídra.“ Sulík je podľa neho známa značka, ktorú treba „kobrandovať“ s inými ľuďmi, a tým dvíhať povedomie aj o iných osobnostiach liberálov. Pre ľudí, ktorí SaS nevolia, je totiž podľa Hřícha strana zosobnená do osoby jej predsedu. Povedal tiež, že strana má témy komunikovať tak, aby ich už médiá nemuseli vysvetľovať.

Štefan Hríb sa na záver hostí opýtal, čo SaS robí dobre. V odpovediach zaznelo: sú uveriteľní, autentickí, kompetentní, vyjadrujú sa odborne a pritom úprimne a nedá sa im uprieť snaha.

Moderátor Štefan Hríb označil netradičnú programovú konferenciu ako „dobrý spôsob, ako robiť politiku.“ Na Slovensku nepozná inú stranu, ktorá by robila konferencie inak ako formálne.

Richard Sulík poďakoval všetkým hosťom za účasť. „Konferencia určite splnila svoj účel. Osobne som si urobil niekoľko A4 poznámok, ktoré nás verím posunú vpred v ďalšej činnosti. Sme pripravení z niektorých vecí sa poučiť. Či sme sa posunuli, môžeme zhodnotiť už o rok, lebo som pripravený takúto konferenciu zopakovať.“

- Reklama -