piatok, 26 apríla, 2024
7.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO bude navrhovať poslanecký prieskum v NASES aj napriek ignorácii koalície

OĽANO bude navrhovať poslanecký prieskum v NASES aj napriek ignorácii koalície

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti  (OĽANO) Eduard Heger a Gábor Grendel chceli na výbore navrhnúť poslanecký prieskum v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) pre haváriu systému slovensko.sk. „Koalícia blokuje prístup k informáciám, na ktorý majú naši občania právo. Takto sa správajú iba ľudia, ktorí niečo taja. Je to neprípustné, jedná sa predsa o verejné zdroje,“ uviedol Heger a upozornil, že poslanci NR SR majú aj kontrolnú činnosť.

Podľa Hegera sám podpredseda vlády Pellegrini hovoril, že výrazný nárast doručovania sa mal predvídať už vopred. „Nerozumieme teda, prečo koaliční poslanci blokujú výbor, keď sám pán Pellegrini vyslovil pochybnosti. Nie je možné, aby štátne aplikácie boli desať rokov pozadu. Obzvlášť vtedy, keď stoja mnohonásobne viac, ako podobné aplikácie v súkromnom sektore,“ povedal Heger s tým, že všetky fakty hovoria v prospech poslaneckého prieskumu.

Ako ďalej uviedol Heger, aj odborná verejnosť hovorí, že suma 70 miliónov eur za tento systém je predražená suma. „O to horší je fakt, že tento mailový klient nespĺňa parametre dnešných moderných klientov. Skolaboval len na základe 44 gigabajtov, čo je jasný dôkaz toho, že bol naprogramovaný neschopne a že o jeho príprave rozhodovali nekompetentní ľudia,“ vyjadril sa Heger, podľa ktorého sám hovorca NASESu povedal, že neočakávali taký veľký nápor. „Po tom, čo robili ročnú kampaň na to, aby všetci podnikatelia od 1.7.2017 mali povinnosť komunikovať už len prostredníctvom elektronických schránok, povie hovorca NASESu, že oni neočakávali takýto nápor? Je to len ďalší znak nekompetentnosti tohto úradu,“ povedal Heger a zároveň upozornil, že do programu informatizácie už bolo investovaných 1,3 miliardy eur a ďalších 30 miliónov sa ešte má investovať.

Podľa Gábora Grendela sa opozícia znova pokúsi otvoriť výbor a navrhnúť poslanecký prieskum. „Ak je naozaj všetko v poriadku, tak potom nie je dôvod mariť tento výbor alebo poslanecký prieskum,“ povedal Grendel.

„Občania majú právo vedieť, kam idú stovky miliónov eur ročne a majú sa právo pýtať na to, prečo stále nedostávajú  adekvátne služby. Naďalej sa budeme touto témou zaoberať a budeme sa snažiť zistiť, prečo tento úrad nefunguje tak, ako by mal,“ dodal Eduard Heger.

 

- Reklama -