Bratislava: Primátor rokoval s generálnym riaditeľom ŽSR o budúcnosti hlavnej stanice

0
Primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal (Autor: SITA)

„Budova hlavnej stanice je síce v majetku železníc, avšak je dôležitou vstupnou bránou do Bratislavy. Záleží mi na tom, aby sa tento priestor čo najskôr zrekonštruoval, aby sme mali peknú modernú stanicu, za ktorú sa nebudeme hanbiť,“ povedal na stretnutí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

Generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy objasnil, že odstúpenie od zmluvy je zo strany ŽSR dôležitý, ale zatiaľ len prvý krok, aby sa historický zmluvný vzťah ukončil. V tejto chvíli je predčasné hovoriť o tom, čo kedy a ako budú ŽSR robiť s hlavnou stanicou ďalej. K otázke budúcnosti hlavnej stanice by zásadné stanovisko mala povedať aj pripravovaná štúdia realizovateľnosti uzla Bratislava. Pre cestujúcich však už ŽSR avizovali viaceré menšie rekonštrukcie. 

„Mimo nezrealizovaného projektu firmou Transprojekt do konca roka zrealizujeme prebudovanie bývalého služobného podchodu na tretí podchod pre cestujúcich s modernými výťahmi na každé nástupište. Samozrejme s prístupom pre imobilných cestujúcich, matky s kočíkmi či s ťažkou batožinou. Následne by sme radi začali s prestavbou bývalej reštaurácie na novú čakáreň. Uvažujeme aj o novom opláštení budovy,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Hlavné mesto na svojich pozemkoch na predstaničnom námestí plánuje tento rok vybudovať výťah k električkovému nástupisku, opraviť zastávky MHD a vymeniť osvetlenie. V predchádzajúcich dvoch rokoch mesto opravilo vozovky, chodníky, urobilo debarierizáciu prechodov, natrelo zastrešenie chodníka k zastávke, ako aj výmenu pohyblivých schodov k električkám. 

Na stretnutí primátora s generálnym riaditeľom ŽSR sa preberala aj téma posilnenia medzimestských vlakov zo Senca do Petržalky, zapojenie Regiojetu do IDS BK, ako aj rozvoj koľajovej dopravy na území Bratislavy. 

 

- Reklama -