pondelok, 6 mája, 2024
25.1 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽaNO: Stanovisko k odmene pre Advokátsku kanceláriu R. Bžána

OĽaNO: Stanovisko k odmene pre Advokátsku kanceláriu R. Bžána

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Zníženie odmeny zo 64 na 17,6 milióna eur má jediný cieľ, ktorým je zalepiť oči ľuďom „akože“ vyrokovanou zľavou.

Neprimeranosť sumy potvrdzujú aj odmeny v iných arbitrážnych medzinárodných súdoch. Napríklad investičná arbitráž kvôli argentínskym dlhopisom sa týkala sumy približne 10 miliárd eur a bola teda mnohonásobne vyššia, ako predmet sporu medzi Slovenskom a spoločnosťou Enel. Argentínu zastupovala prestížna právnická firma s 1200 advokátmi, protistranu zastupovala spoločnosť, ktorá býva označovaná za najlepšiu právnickú firmu na svete. Po piatich rokoch sporu Argentína deklarovala náklady na právne zastúpenie vo výške okolo 8 miliónov eur a protistrana vo výške 12 miliónov eur. Naša arbitráž s Enelom trvala iba dva roky a týkala sa oveľa menšej sumy, ale ministerstvo sa zaviazalo zaplatiť svojmu advokátovi s pár zamestnancami niekoľkonásobne viac.

Ak by na túto kauzu neupozornili médiá a poslanci OĽANO, obrovská odmena v desiatkach miliónoch eur by s veľkou pravdepodobnosťou Bžánovi bola potichu vyplatená.

V OĽANO naďalej trváme na tom, aby zo štátnej firmy MH Manažment odstúpili jej predstavitelia. Predseda predstavenstva, členovia predstavenstva a dozorná rada MH Manažmentu sú priamo zodpovední za nevýhodnú zmluvu právneho zastupovania Slovenskej republiky v spore s Enelom o Gabčíkovo.

Zajtra o 12:10 na tlačovej besede hnutie OĽANO oznámi ďalší postup v tejto obrovskej kauze.

 

- Reklama -