Poslanci OĽANO: Minister Žiga otáľal s vyvodením zodpovednosti príliš dlho

0
Peter Žiga (Autor: TASR)

Poslanci hnutia si myslia, že ak by na túto kauzu neupozornili médiá a opozícia, nehorázna odmena 64 miliónov eur by Bžánovej advokátskej kancelárii vyplatená bola. „Pýtam sa vlády, čo by sa stalo, keby médiá a opozícia nezistili, že štát má vyplatiť človeku blízkemu Smeru nehoráznu sumu 64 miliónov eur? S najväčšou pravdepodobnosťou by bola tomuto advokátovi potichu vyplatená,“ uviedol Jozef Viskupič, podľa ktorého za to nesie zodpovednosť Smer a jeho nominanti.

Poslanec OĽANO Eduard Heger sa vyjadril, že minister hospodárstva Peter Žiga zbytočne čakal dva týždne, kým vôbec niečo urobil. „Naše hnutie pána ministra opakovane vyzývalo, aby odvolal člena dozornej rady pána Lichnovského, ktorý pôsobí aj vo viacerých iných štátnych firmách. Jeho firma totiž bola vyšetrovaná za daňové podvody. Pán Žiga ho aj napriek tomu naďalej držal vo funkcii člena dozornej rady a až teraz sa odhodlal na jeho odvolanie,“ vyjadril sa Heger, podľa ktorého prišli opatrenia zo strany ministra Žigu veľmi neskoro.

Podľa Gábora Grendela je odmena pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána stále príliš vysoká. „Vzhľadom na porovnania s inými arbitrážami, ktoré trvali podstatne dlhšie a v hre boli oveľa vyššie sumy je táto suma evidentne obrovská,“ povedal Grendel a pokračoval: „Minister Žiga dnes nepovedal nič nové, iba zopakoval to, na čo sme upozorňovali už dva týždne. Štát nemôže fungovať tak, že sa najprv podpíše nevýhodná zmluva a až potom sa bude rokovať o prípadnom znížení odmeny. Aká je potom dôveryhodnosť štátu?,“ dodal Gábor Grendel, podľa ktorého sa v tomto prípade potvrdili nadštandardné vzťahy advokáta Bžána so Smerom.

Poslanci hnutia OĽANO predstavia ďalšie kroky k tejto kauze zajtra na tlačovej konferencii.

- Reklama -