štvrtok, 28 marca, 2024
12.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽaNO: V čase, keď ústavný súd ocenil ÚPN, vládni poslanci ho pochovali

OĽaNO: V čase, keď ústavný súd ocenil ÚPN, vládni poslanci ho pochovali

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa poslankyne Eriky Jurinovej pôjde o pochovanie ÚPN. „Nesmieme dopustiť, aby sa z ústavu, ktorý má oživovať pamäť národa, stal úrad, ktorý sa viac ako pamäťou zaoberá prekladaním archívnych dokumentov z kopy na kopu,“ uviedla Jurinová, podľa ktorej musí byť aktivita ústavu živá a smerovať k verejnosti. „Práve v čase, keď sa hlasovalo o pripomienkach prezidenta a odsúhlasení likvidačnej novely, v tlači vyšla správa, ktorá ocenila prácu ÚPN. Dala mu za pravdu v boji o spravodlivosť a spravodlivé vyhodnocovanie minulých dôb,“ vyjadrila sa Jurinová.

Ústavný súd rozhodol, že postupom Najvyššieho súdu a Krajského súdu v Bratislave došlo k porušeniu práva Ústavu pamäti národa. „Najvyšší súd za veľmi zvláštnych podmienok rozhodol v neprospech ústavu. Dnes ústavný súd rozhodol o opaku. Nie je normálne, že svedectvá svedkov, agentov a pohlavárov ŠTB mali väčšiu váhu, ako archívne svedectvá zo zväzkov,“ povedala Jurinová a zdôraznila, že v OĽANO už dávnejšie upozorňovali na to, že ústav si zaslúži odbornú diskusiu o fungovaní, nie úpravu, ktorá ústav zlikviduje. „Neumlčíte nás a ani obete! Budeme pokračovať v ukazovaní pravdy. Vy máte moc, na našej strane je však pravda,“ dodala Erika Jurinová.

Zástupkyňa Dcér politických väzňov a bývalá poslankyňa NR SR Janka Šípošová upozornila, že iniciatíva dcér politických väzňov bola zo strany predsedu parlamentu a koaličných poslancov arogantne odignorovaná. „Napísali sme výzvu a vyzbierali sme petíciu, ktorú sme poslali predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, no ten nám dodnes neodpovedal. Výbor, ktorý bol kvôli tomu zvolaný, nemohol byť ani otvorený, pretože koaliční poslanci ho odignorovali. Je to z ich strany hnusné a arogantné. Napľuli tak do očí obetiam totality a aj tým, ktorí ešte žijú,“ vyjadrila ja Janka Šípošová. „Chcem odkázať poslancom, ktorí sa nám takýmto spôsobom vysmiali, že síce majú právo rozhodovať, no nie sú našimi pánmi. Neprestaneme svedčiť o krivdách minulých čias,“ dodala Šípošová.

Podľa poslanca Jána Budaja hlasovanie, ktorým koalícia prelomila veto prezidenta, znovu položilo otázku, či si strana Most-Híd postavila most do budúcnosti alebo do minulosti. „Nebolo tomu tak dávno, čo terajší predstavitelia Mostu-Híd bránili štátne inštitúcie pred mečiarovskými praktikami. Teraz im to, zdá sa, nevadí,“ povedal Budaj.

Ako ďalej uvádza Budaj, súčasné stanovisko ústavného súdu potvrdzuje, že pá Krajňák bránil úlohu, ktorú mal ÚPN plniť a zaslúži si rešpekt. „Som rád, že ústavný súd sa k tomu vyjadril dostatočne. Nemôžeme predsa stavať na svedectvám bývalých príslušníkov ŠTB. Chcem sa poďakovať pánovi Krajňákovi, že dôstojne strážil tradíciu pána Langoša. Nieto žiadneho vyrovnania s minulosťou ak sami nepoznáme minulosť,“ dodal Budaj.

 

- Reklama -