Prezidenti V4 diskutovali o Balkáne a obehovom hospodárstve

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Balkán je zložitá časť Európy. Krajiny na Balkáne prechádzajú svojim neľahkým obdobím, majú mnoho svojich problémov, ktoré sú spôsobené históriou a vzájomnými roztržkami, spôsobené masovou migráciou mladých ľudí, nízkou životnou úrovňou.

Čo ale nesmierne všetci títo ľudia túžia, a ja som to osobne dvakrát zažil na návšteve v Bosne a Hercegovine, je stať sa súčasťou našej časti sveta. Túžia sa stať členmi  Európskej únie. Je preto úlohou každého jedného lídra z Európskej únie dávať im nádej. Nie je to jednoduché, môže to byť otázka desiatich, dvadsiatich, neviem koľkých rokov, ale neustále treba pripomínať, že áno – počítame s vami Európskej únii. Musíte krajiny zreformovať a potom s vami určite počítame v Európskej únii.

Z pohľadu obehového hospodárstva, recyklácie a životného prostredia som prezidentom Vyšehradskej štvorky pripomenul, že dnes prebieha samit v Bratislave ohľadom kvality potravín. Že je to téma, ktorej by sme sa mali venovať aj my tu a diskutovať o nej. A nezabúdať, že pri tejto téme môže byť Európska komisia našim spojencom. Tak ako aj pri ďalších témach obehového hospodárstva.“

- Reklama -