Prezident navštívil centrum Oáza, ktoré pomáha ľuďom bez domova

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Oáza je miesto, kde pán farár s maličkým tímom dobrovoľníkov, maličkými zdrojmi peňazí dokáže pomôcť desiatkam, stovkám ľudí,“ povedal prezident Kiska. Parafrázoval výrok, že „politik by sa mal každý deň dotknúť utrpenia toho najbiednejšieho človeka, aby si uvedomil, prečo je politikom a ako má fungovať“.

Andrej Kiska pripomenul, že na Slovensku je viacero príkladov fungujúcich centier na pomoc Rómom, bezdomovcom či deťom bez rodín. Úlohou politikov je, aby sa funkčné riešenia rozšírili. „Nie je to jednoduché, je to nesmierne ťažké, ale dá sa to. Dá sa to v rôznych krajinách Európy, dá sa to v rôznych miestach tu na Slovensku. Dá sa to.“

Prezident v Košiciach navštívil aj spoločnosť T-Systems, ktorá je druhým najväčším zamestnávateľom v oblasti IT na Slovensku. Diskutoval s vedením spoločnosti aj so zamestnancami.

„T-Systems pôsobí v 22 krajinách po celom svete, má viac ako 42.000 zamestnancov. Tu na Slovensku má 4.000 zamestnancov. Keď som sa riaditeľa T-Systems pýtal, ako je spokojný na Slovensku v porovnaní s inými krajinami, tak povedal tú vetu, ktorú ako prezident najradšej počúvam, a to, že na Slovensku sú úžasní ľudia a táto pobočka tu na Slovensku patrí medzi najúspešnejšie z celého sveta,“ povedal Andrej Kiska.

„Na prístupe tejto spoločnosti k regiónu, na tom, ako myslí na spoluprácu s vysokými školami vidieť, že táto spoločnosť myslí na tento región. Je úlohou aj vlády myslieť na to, aby v tomto regióne pomáhala takýmto zamestnávateľom, aby myslela na školstvo, na zdravotníctvo a na celý život tu v tomto regióne.“

- Reklama -