piatok, 29 marca, 2024
18.9 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Viskupič (OĽANO): Politickí nominanti koalície sú rakovinou štátnej správy

Viskupič (OĽANO): Politickí nominanti koalície sú rakovinou štátnej správy

0
Jozef Viskupič (Autor: TASR)

Nové zistenia predstavil na mimoriadnej schôdzi NR SR Gábor Grendel. „Vedenie MH Manažmentu postupovalo úplne rovnako aj v tomto prípade. Je to dokonca horší prípad, pretože táto odmena už vyplatená bola,“uviedol Grendel s tým, že zmluva s advokátskou kanceláriou Dvorecký & Partneri je dostupná na internete medzi faktúrami MH Manažment, no nedá sa z nej zistiť, za čo presne bola vyplatená odmena takmer osem miliónov eur. „Ide o vymyslený súdny spor, ktorý sa ťahal od roku 2002. Port Service, bývalá firma exministra Pavlisa za Smer, vo výberovom konaní nesplnila kritériá, preto ju MH Manažment (vtedajší FNM) vylúčil zo súťaže. Nasledovala žaloba. MH Manažment zastupoval Dvorecký & Partneri. Port service prehral a mohla to byť bodka. Od začiatku bolo zjavné, že ide o spor, v ktorom štát nemôže prehrať,“ tvrdí Grendel s tým, že odmena pre advokátsku kanceláriu Dvorecký & Partneri stojí na vode, pretože štátu nehrozila žiadna škoda a preto táto predražená odmena nemá opodstatnenie.

Poslanec OĽANO Eduard Heger pripomenul, že je neprípustné, ak sa rokuje o odmene až po skončení sporu. „Teraz vidíme prípad, kedy sa nerokovalo ani po spore. Smer pri odmene pre pána Bžána argumentoval tým, že reagoval hneď ako táto kauza prepukla. Prečo nereagoval a nerokoval o znížení odmeny aj v tomto prípade? Pretože to neprepuklo,“ reagoval Heger, podľa ktorého tento prípad jasne dokazuje spôsob, akým funguje riadenie štátu pod taktovkou Smeru. „Táto suma jednoznačne potvrdzuje, že sa rozhadzujú verejné zdroje. Sú to peniaze, ktoré v štátnom rozpočte chýbajú,“ upozornil Heger a dodal, že poslanci OĽANO od ministra Žigu žiadajú, aby zabezpečil vrátenie peňazí do štátnej firmy: „Javí sa, že tento spor je od začiatku vymyslený. Odmena v sume osem miliónov eur by v taktom prípade nikdy nemala byť vyplatená.“

Poslanec OĽANO a kandidát na župana v TTSK Jozef Viskupič upozornil, že štát sa nemôže riadiť metódou pokus-omyl. „To, čo sa stalo pri Bžánovi je ten prípad, keď si niekto nadelí toľko, že už môže byť z toho problém. Je to metóda, ktorou skúšajú, kedy im to prejde,“ uviedol Viskupič, podľa ktorého ide o systémové zlyhanie. „Na mimoriadnej schôdzi sa prijalo uznesenie, z ktorého vďaka vládnej strane Smer vypadol veľmi dôležitý bod, ktorý sme navrhovali my. V tomto bode sme žiadali NKÚ, aby v zmysle zákona vykonal kontrolu všetkých zmlúv na právne zastupovanie a na práve poradenstvo s tým spojené, ktoré uzatvorili vláda SR, ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy SR a orgány im podriadené, ako aj štátne orgány a právnické osoby, ku ktorým vykonávajú funkciu zakladateľa alebo zriaďovateľa ústredné orgány štátnej správy SR alebo iné štátne orgány,“povedal Viskupič a doplnil, že v tomto bode poslanci OĽANO tiež žiadali NKÚ, aby bezodkladne predložil NR SR správu o výsledkoch svojej kontrolnej činnosti. „Aj toto však z uznesenia vypadlo, pretože tento bod sa Smeru nepáčil. Je dôležité, aby sme vedeli kto tieto peniaze dostal a za čo ich dostal. Politickí nominanti koalície v štátnych firmách alebo v štátnej správe sú rakovinou štátnej správy. Preto dávame podnet na NKÚ, keďže vidíme, že takéto zmluvy sa neustále objavujú a vypadávajú ako kostlivci zo skríň,“ dodal Viskupič.

 

- Reklama -