SaS: Vyhlásenie troch ústavných činiteľov ide proti jednote EÚ

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Z tohto hľadiska je to krok, ktorý má aj štátnický rozmer, lebo konflikt medzi najvyššími ústavnými činiteľmi nie je v záujme občanov Slovenskej republiky,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík a doplnil, že už blízkabudúcnosť ukáže, či aj premiér Fico chápe spoločné vyhlásenie ako ponuku na zmiernie zo strany prezidenta.

Prihlásenie sa k európskemu integračnému jadru však ide podľa SaS ďalej, ako by to bolo zo strany prezidenta vhodné a prezieravé. Preberanie marketingovej rétoriky Roberta Fica pokladajú liberáli za priveľký ústupok z jeho strany, ktorým sa v konečnom dôsledku len dusí vecná diskusia o obsahu slovenskej zahraničnej politiky.

„Treba si v tejto súvislosti uvedomiť, že výraz ‚dvojrýchlostná Európa‘, ktorý predpokladá existenciu európskeho jadra, použili v roku 2003 nemecký kancelár Gerhard Schröder a francúzsky prezident Jacques Chirac ako reakciu na trvalé nezhody medzi členskými štátmi v otázke integrácie a spoločných cieľov EÚ. Lenže doteraz žiadne európske jadro so svojou perifériou nevzniklo – okrem jedného, a to sa volá eurozóna. Slovensko je členom eurozóny a v tomto zmysle už dnes je členom jadra,“ poznamenal R. Sulík.

Strana SaS projekt dvojrýchlostnej Európy považuje za mŕtvy, nerealizovateľný, ba dokonca za škodlivý, lebo by mohol ešte vo väčšej miere ohroziť beztak už oslabenú európsku súdržnosť. „Čudujeme sa najvyšším slovenským ústavným činiteľom, že na jednej strane podporujú projekt jednotnej Európy a na druhej strane sa hlásia k integračnému jadru európskej integrácie, ktorá je s ním v rozpore,“ skonštatovalo predsedníctvo strany Sloboda a Solidarita.

- Reklama -