SaS: Predstavili sme návrh, ako použiť zdroje z eurofondov na zvýšenie motivácie pre učiteľov

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„V praxi by začínajúci učiteľ dostal príplatok 200 eur za intenzívnu prípravu počas prvých troch rokov od nástupu na školu a zároveň rovnaký príplatok by dostal kvalitný skúsený učiteľ, ktorý by ho touto prípravou sprevádzal, tzv. mentor,“ uviedol na tlačovej besede poslanec NR SR a tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

Vďaka tomuto návrhu by sa podporili nielen noví učitelia, ale aj tí, ktorí svojimi skúsenosťami a nasadením v súčasnosti udržiavajú kvalitu podfinancovaného školstva.

„Celý projekt by bol v objeme 30 miliónov eur ročne a príspevok 200 eur by sme vedeli použiť pre približne 11-tisíc učiteľov,“ vyrátal B. Gröhling.

J. Rudolf: Školy sa nemusia báť zvýšenej administratívy

Expert SaS na eurofondy Ján Rudolf podotkol, že školy sa nemusia báť príliš zvýšenej administratívy. „Chceme to riešiť národným projektom, ktorý musí schváliť Európska komisia. Peniaze by išli ako platy učiteľov v rámci národného financovania školstva,“ vysvetlil J. Rudolf.

Zmenu je možné naštartovať prostredníctvom príplatkov z eurofondov už od školského roku 2018/2019, aby sa už študenti, ktorí budú končiť pedagogické fakulty v školskom roku 2017/2018, mohli ihneď po skončení vysokej školy zapojiť do procesu.

Ktoré školy by mali nárok požiadať príspevok pre učiteľov?

– školy, ktoré sa zaviažu vytvoriť podmienky pre nového učiteľa;
– školy, ktoré preukážu dostatočný počet žiakov;
– škole, ktoré preukážu odhodlanie skvalitňovať výučbu.

- Reklama -