SaS: Nerozumieme, prečo minister Drucker otvára povinné členstvo v komorách

0
Tomáš Drucker (Autor: TASR)

„Komory majú byť príťažlivé tým, čo ponúkajú svojim členom za rozumnú výšku členských príspevkov. V prípade povinného členstva sa z nich stávajú byrokratické kartely, ktoré v konečnom dôsledku poškodzujú spotrebiteľov,“ uviedla podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.

Napríklad členstvo v Slovenskej lekárskej komore je nepovinné od roku 2004 a okrem samotných predstaviteľom komory to nikomu neprekáža. „Nerozumieme preto, prečo túto tému minister zdravotníctva Tomáš Drucker vôbec otvára. Posudzovanie profesionálnej spôsobilosti pracovníkov, vydávanie osvedčení, prípadne sankcionovanie odborných pracovníkov za porušenie povinností nemôže štát zveriť komorám, ktoré fungujú na samosprávnom princípe a nemá na ne žiaden vplyv,“ tvrdí poslankyňa NR SR a členka zdravotníckeho tímu SaS Janka Cigániková.

Podľa poslankyne NR SR je prvoradým záujmom komôr získavať členské a nie účasť členov. „Má pán minister pocit, že zdravotníctvo podlieha nedostatočným tlakom od rôznych lobistov, a preto potrebuje tento tlak ešte zvýšiť? Ministerstvo zdravotníctva by si malo získavať priazeň ľudí cez dobré návrhy zákonov a kvalitnú zdravotnú starostlivosť a nie prostredníctvom podpory rôznych záujmových skupín,“ doplnila Janka Cigániková.

- Reklama -