Bratislava: Opatrenia hlavného mesta pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých

0
Bratislava (Autor: TASR)

„Očakávame, že počas najbližších dní si príde uctiť svojich blízkych od 200 000 do 500 000 ľudí.  Zvyšujeme výkon hliadok mestskej polície, posilňujeme spoje verejnej dopravy a robíme viaceré opatrenia na cintorínoch tak, aby sme sviatky zvládli v pokoji a bez problémov,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.  

O mestské cintoríny sa hlavné mesto prostredníctvom organizácie Marianum – Pohrebníctva mesta Bratislavy stará celoročne. Tento rok sa otváral nový dom smútku v Prievoze v mestskej časti Ružinov, na cintoríne v Slávičom údolí sa opravila 1/3 cintorínskych komunikácií. Inštalovalo sa 25 nových studničiek na napĺňanie úžitkovej vody, osadilo sa 50 nových lavičiek a počas celého roka sa realizovali bezpečnostné orezy drevín. V bratislavskom krematóriu sa začalo s opravou chodníka, oblúkového schodiska, urobí sa aj výmena starého vonkajšieho osvetlenia a jeho rozšírenie na doposiaľ neosvetlené komunikácie.  

„Počas sviatkov sme predĺžili otváracie hodiny cintorínov a to od 7.00 do 20:00 hod. a zabezpečili sme zvýšenú protipožiarnu pohotovosť v podobe protipožiarnych hliadok. Ďalší dôraz kladieme na čistotu. To znamená, že vo zvýšenej miere v tomto období budeme čistiť cintoríny a odvážať odpad. Kontajnery na odpad budú rozmiestnené tak, aby boli dostupné čo najväčšiemu počtu návštevníkov,“ vymenoval riaditeľ Marianum Radoslav Vavruš. Ďalším opatrením je zvýšená informovanosť na cintorínoch. Vo vstupnej časti cintorínov sú umiestnené orientačné tabule, na ktorých sú vyznačené jednotlivé sektory a na každom z cintorínov bude k dispozícií správca, na ktorého je možné sa v prípade potreby obrátiť.

Zdravotne ťažko postihnutí a imobilní občania sa budú môcť po cintorínoch presúvať aj automobilom v čase od 07:00 do 09:00 hod. Na presun budú môcť počas celého dňa využiť aj elektromobily, ktoré sú po vlaňajšom testovaní v dennej prevádzke. Zapožičať si ich ľudia môžu v Slávičom údolí, v bratislavskom krematóriu a na cintoríne Vrakuňa. 

Na bezpečnosť a ochranu návštevníkov počas sviatkov bude dohliadať mestská polícia v spolupráci s policajným zborom. Od 27. októbra 2017 do 5. novembra 2017 bude 140 mestských policajtov vykonávať zvýšený výkon služby v okolí bratislavských cintorínov. Dohliadať budú aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Keďže na parkoviská pred cintorínmi bude zvýšený nápor, odporúčame návštevníkom cintorínov, aby využili na prepravu mestskú hromadnú dopravu. Mestská polícia zároveň upozorňuje návštevníkov, aby si dávali pozor na osobné veci a nenechávali ich voľne položené, či už pri hroboch alebo v parkujúcich vozidlách. 

Počas dušičiek bude posilnená aj mestská hromadná doprava smerujúca k najväčším bratislavským cintorínom. DPB, a.s. vypraví posilové spoje MHD už počas víkendu 28. a 29. októbra 2017 (sobota, nedeľa) a 1. novembra 2017 (streda – sviatok). Počas 30. a 31. októbra 2017 (pondelok, utorok), kedy sú jesenné školské prázdniny, bude prevádzka MHD v štandardnom režime – pracovný deň.

Premávka liniek MHD bude 28. a 29. októbra 2017 a 1. novembra 2017 upravená nasledovne:

CINTORÍN SLÁVIČIE ÚDOLIE: posilová autobusová doprava linkou č.39

MARTINSKÝ CINTORÍN: posilová autobusová doprava linkou č. 39

KREMATÓRIUM: posilová autobusová doprava linkou č. X38

CINTORÍN VRAKUŇA: posilová trolejbusová doprava linkou č. X71

CINTORÍN PETRŽALKA: posilová autobusová doprava linkou č. 80

ONDREJSKÝ CINTORÍN: dostupný linkami č.202, 205 a 212

CINTORÍN LAMAČ: posilová autobusová doprava linkou č. X38

Praktické informácie pre návštevníkov cintorínov:

  • Otváracie hodiny cintorínov sú v dňoch od 28. októbra do 8. novembra od 07.00 h do 20.00 h.

  • Kontajnery na odpad sú rozmiestnené tak, aby boli dostupné čo najväčšiemu počtu návštevníkov cintorínov a v čase sviatkov budú odvážané v skorých ranných hodinách /už od 04:00 hod, maximálne však do 09:00 v záujme bezpečnosti a plynulosti pohybu návštevníkov/. Prosíme návštevníkov, aby odpad vhadzovali do určených kontajnerov, aby sa nevytvárali čierne skládky.

  • Na cintorínoch platí zákaz vstupu so zvieraťom, zákaz vstupu na pohrebisko osobám pod vplyvom omamných látok a na bicykli či inom športovom náradí

  • Pre tých, ktorí si nechali zakúpenie sviečok, kahancov, vencov a kvetov na poslednú chvíľu, budú pred cintorínmi Vrakuňa, Martinským cintorínom, Slávičie údolie a pred bratislavským krematóriom rozmiestnené stánky a predajné miesta. MARIANUM  vykonáva kontroly predaja kvetinovej výzdoby, avšak odporúčame návštevníkom, aby pri každej kúpe požadovali potvrdenie o platbe z registračnej pokladne.

  • Počas nakladania s ohňom pri zapaľovaní sviečok a kahancov je potrebné postupovať maximálne opatrne a obozretne. V prípade vzniku menšieho požiaru sú k dispozícii pri centrálnych krížoch piesok a lopata. Na väčších cintorínoch aj práškový hasiaci prístroj. V prípade väčšieho požiaru odporúčame kontaktovať priamo operačné stredisko Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy prostredníctvom tel. čísla 150, alebo 112.

  • Organizácia MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy v čase sviatkov zabezpečí zvýšenú protipožiarnu pohotovosť v podobe protipožiarnych hliadok, ktoré budú zabezpečovať kontrolu a hasenie aj v čase od 20:00 hod. do 05:00 hod. ráno v krematóriu, na ostatných cintorínoch do 21:00 hod.

 

- Reklama -