SaS: Nedovoľme nezmyselné oklieštenie občianskych slobôd, ani v téme legálnej držby zbraní

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Pred niekoľkými mesiacmi si EÚ zaumienila bojovať proti terorizmu tak, že sprísni legálnu držbu zbraní. To je nezmysel – žiadny terorista si nepôjde najprv vybaviť zbrojný pas, aby potom spáchal útok. Žiaľ, toto nehralo v Bruseli žiadnu rolu. Snažil som sa zmierniť dopady novej smernice o držbe zbraní, no podarilo sa to len čiastočne,“ uviedol predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

Držbu zbraní považuje SaS za dôležitú tému, preto nadviazala užšiu spoluprácu s Borisom Draškabom. Boris Draškaba je bývalý dlhoročný člen Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory a pôsobil vo viacerých advokátskych kanceláriách. Je predsedom združenia Legis Telum. „Súčasná slovenská právna úprava držby zbraní a streliva je veľmi prísna, ale zároveň veľmi moderným spôsobom citlivo vyvažuje občianske práva, oprávnenia a povinnosti držiteľov zbraní a záujem spoločnosti na zachovaní verejného poriadku a bezpečnosti. Nespolieha sa na sústavu paušálnych zákazov ale snaží sa regulovať,“ informoval nový expert SaS na legálnu držbu zbraní Boris Draškaba.

Podmienky získania zbrojného preukazu sú pomerne prísne. Smernice Európskeho parlamentu o kontrole získavania a vlastnenia zbraní schválená v máji však rozvracia vyrovnanosť regulácie a občianskych slobôd. Legislatívny proces trval rok a pol aj od pôvodnej drakonickej verzie sa podarilo dosiahnuť niekoľko výnimiek, smernica však stále nie je dobrá. „Má mnoho právne aj vecne nelogických ustanovení a obsahuje mnohé nezmyselné zákazy. Česká republika preto v auguste 2017 napadla túto smernicu žalobou na Súdnom dvore EU. Boli by sme radi, keby sa Slovensko k ČR priadlo,“ komentoval Boris Draškaba.

Obavy Borisa Draškabu sa týkajú hrozby posilnenie čierneho trhu so zbraňami: „Zákazy, ktoré smernica prináša sú údajne motivované bojom s terorizmom. Terorizmu nezabránia a iba bezdôvodne obmedzujú občianske práva, znížia obranyschopnosť obyvateľstva, výrazne skomplikujú až znemožnia výkon športu aj kultúrno-historických podujatí. Očakávame presun veľkého počtu doteraz legálne vlastnených zbraní do ilegality.“

Snahou Richarda Sulíka a poslancov za SaS bude dosiahnuť to, aby Slovensko pri preberaní smernice do nášho zákona maximálne využilo všetky výnimky, ktoré sa pre našich občanov podarilo vyrokovať. „Smernica je nielen nezmyselná a vyslovene škodlivá, ale Európsky parlament ani Rada nemali oprávnenie ju v takomto rozsahu vôbec prijímať. Slovensko by malo nájsť odvahu a implementáciu smernice úplne odmietnuť,“ ukončil Draškaba.

- Reklama -