MZV: I. Korčok po stretnutí s M. Barnierom: „Slovensku záleží na tom, aby rokovania o brexite napredovali“

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky. Foto: SITA

V rozhovore rezonovala otázka ďalších krokov, ktoré by mohli urýchliť tempo negociácií medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. I. Korčok spolu s M. Barnierom ocenili zbližovanie pozícií EÚ a UK v téme práv občanov, kde prebieha finalizácia otvorených otázok, a skonštatovali, že istý pokrok nastal aj pokiaľ ide o riešenie hranice s Írskom. Zhodli sa však, že v otázke finančného vysporiadania ešte nenastal dostatočný posun. Napriek tomu veria, že vďaka rovnakým cieľom, ktoré zdieľame so Spojeným kráľovstvom, sa podarí nájsť cestu vpred, tak, aby lídri európskej 27-čky mohli na decembrovom zasadnutí Európskej rady podľa článku 50 posunúť rokovania do druhej fázy zameranej na budúce vzťahy Únie so Spojeným kráľovstvom. 

„Rokovania o vystúpení krajiny z EÚ prebiehajú po prvý raz v histórii Únie. Preto niet divu, že sú náročné. Slovensku záleží na tom, aby mali občania aj podniky čo najväčšiu možnú istotu. V najbližších dňoch a týždňoch musíme dať na papier konkrétne dojednania. Podporíme riešenia, ktoré posunú rokovania vpred,“ uviedol pri tejto príležitosti štátny tajomník I. Korčok.

Partneri hovorili aj o ďalšom smerovaní EÚ – štátny tajomník Ivan Korčok poukázal v tejto súvislosti na spoločné vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky, v ktorom sme sa jasne prihlásili k tomu, že EÚ a NATO predstavujú základný rámec našej bezpečnosti, stability a prosperity. Slovensko uprednostňuje spoločný postup všetkých členských krajín únie, rovnako aj spoločný postup s našimi susedmi, najmä vo Vyšehradskej štvorke. Zároveň však sme pripravení, v prípade ak bude skupina krajín postupovať v určitých oblastiach rýchlejšie, byť súčasťou takéhoto procesu.

Viac TU.

 

- Reklama -