Mesto Košice chce do správy Mestskú krytú plaváreň

0
Letecký pohľad na centrum Košíc (Autor: Facebook, Košice na Facebooku)

Táto alternatíva zatiaľ nebola starostom Starého mesta akceptovaná. Starosta do rozhodnutia poslancov Miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Košice – Staré mesto na decembrovom zasadnutí pozastavil rozhodnutie o zvýšení nájmu za užívanie bazénov pre školy, centrá voľného času a športové kluby. Drahšie vstupné pre verejnosť žiaľ ostáva v platnosti. 

Mesto Košice v októbri 2017 prispelo Starému mestu čiastkou 50 000 eur a preto nemalo dôjsť k zvýšeniu cien za využívanie bazénov tri mesiace pred koncom roka. Napriek tejto finančnej podpore zo strany mesta a našej požiadavke, aby bol obnovený pôvodný cenník, k tomuto zvýšeniu cien došlo. V prípade škôl a školských zariadení sa cena zvýšila až o 60 percent. Zvýšenie cien bolo oznámené 3. októbra, kedy už školy a centrá voľného času mali nahlásenú krúžkovú činnosť, resp. upravený rozvrh pre doobedňajšie vyučovanie športových tried. Pre tieto aktivity by malo zvýšenie cien v konečnom dôsledku likvidačný charakter. Ceny, ktoré platili pred úpravou, zohľadňovali fakt, že bazény boli v doobedňajších hodinách nevyužité a preto za pomoci športových klubov školy a centrá voľného času využívali tieto zľavy, aby zatraktívnili svoju činnosť a poskytli pre rodičov žiakov výhody školského športu.

Športové kluby taktiež nemôžu upravovať výšku oddielových príspevkov niekoľkokrát za rok, pretože v súčasnosti sú vodné športy spolu so zimnými na prevádzku finančne najnáročnejšie. Aj preto niekoľko športových klubov požiadalo mestskú časť o splátkový kalendár, pretože už pred úpravou cien za využívanie bazénov neboli športové kluby schopné z príjmov platiť prenájom načas. Zvýšenie cien by sa dotklo viac ako 600 člennej základne vodných športov, ktoré majú v Košiciach nielen dlhoročnú tradíciu, ale patria historicky medzi najúspešnejšie športy v meste. Mesto Košice síce poskytuje každoročne dotácie na mládežnícky šport, avšak pre spomínané športy vystačí dotácia pri vysokých režijných nákladoch za využívanie bazénov najviac na jeden až dva mesiace nájmu.

Hlasovanie niektorých poslancov Starého mesta o zvýšení cien za využívanie bazénov opäť ukázalo, že športoviská alebo iné zariadenia celomestského významu nemôžu podliehať lokálnym záujmom mestskej časti. Prednedávnom sme riešili podobný prípad s letnými terasami, kedy mestská časť Staré mesto nerešpektovala záujem obyvateľov celého mesta a chcela obmedziť využívanie letných terás v centre mesta. Preto aj v prípade Mestskej krytej plavárne považujeme za najlepšie riešenie, ak prejde do správy mesta Košice. 

- Reklama -