Vyhlásenie strany Sloboda a Solidarita k voľbám do VÚC

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Chceli by sme sa poďakovať voličom za podporu kandidátov pravicovej koalície, ktorá v týchto voľbách urobila veľmi dobrý výsledok. Stalo sa tak vďaka spojeniu hodnotovo si blízkych strán. Potvrdila sa skúsenosť, že pravica na Slovensku je silná ako celok a povinnosťou jej lídrov je hľadať cestu k sebe. To bolo aj unikátom týchto volieb – alternatíva v podobe pravicovej demokratickej koalície, ktorej vytvorenie sa ukázalo ako správny krok.

Dnes sa možno pozerať na budúce parlamentné voľby s reálnym očakávaním, že v nich skončí súčasná koalícia, ktorá svojimi korupčnými kauzami rozkladá právny štát, nedokáže pozdvihnúť školstvo a zdravotníctvo a ktorá nezvláda vybudovať na Slovensku modernú štátnu správu.

Vysoký počet župných poslancov obsadili nezávislí kandidáti. Odráža to občanov nedôveru k politickým stranám. My v strane SaS to berieme to ako výzvu ukázať svojim konaním a postojmi, že politická strana má v demokratickom systéme nezastupiteľnú úlohu a nie je to spolok zištných ľudí, ktorí sledujú len svoje vlastné záujmy a výhody.

Na druhej strane vzniká otáznik o reálnom vplyve nestraníckych poslancov, ktorých nespája ani spoločný program ani príslušnosť k spoločným hodnotám. Budeme však spolupracovať s každým nezávislým poslancom, ktorí o to prejaví záujem a bude sledovať výhradne verejný záujem občanov jednotlivých žúp.

Strana SaS na základe obmedzených župných kompetencií a relatívne nízkych príjmov do župných rozpočtov už v minulosti vyjadrila nespokojnosť so stavom regionálnej samosprávy. Túto nespokojnosť signalizujú aj občania opakujúcou sa nízkou volebnou účasťou. Strana SaS je otvorená diskusii o novom územno-samosprávnom členení Slovenska a vie si predstaviť zánik vyšších územných celkov v ich dnešnej podobe.

Richard Sulík, predseda SaS
Ľubomír Galko, podpredseda SaS
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

- Reklama -