Most-Híd: Do prístavu v Bratislave prišiel prvý nákladný vlak z Číny

0
Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Jeho cesta z čínskeho Dalianu cez Rusko a Ukrajinu až na Slovensko trvala celkom 17 dní.  V prekladiskovom termináli bratislavského prístavu ho privítal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek spoločne s čínskymi zástupcami a splnomocnenkyňou vlády pre podporu hodvábnej cesty Danou Meager. Počet nákladných vlakov na našich tratiach by mal postupne narastať a v budúcom roku by k nám mohlo doraziť až 500 takýchto súprav.

„To, že tovar bude naprieč Áziou prechádzať aj cez územie nášho malého Slovenska, aby sa ďalej dostal do Európy, je obrovským úspechom a vynikajúcou obchodnou príležitosťou. Prepravné kapacity Slovenska dnes nie sú ani zďaleka naplno využité. Pevne verím, že sme len na začiatku úspešnej spolupráce,” povedal minister dopravy Arpád Érsek.

Desiatky kontajnerov prekonali vzdialenosť takmer 11-tisíc kilometrov. Tovar z nich smeruje ďalej k zákazníkom do celej Strednej Európy, buď po železnici alebo kamiónovou dopravou. Pred samotným príchodom do Bratislavy je nevyhnutná prekládka kontajnerov medzi širokým a európskym železničným rozchodom. Slúži na to terminál kombinovanej dopravy DOBRÁ pri slovensko-ukrajinských hraniciach. Ide o významný bod celej tranzitnej trasy. Terminál s dvomi portálovými žeriavmi má prekládkovú kapacitu do 200-tisíc kontajnerov ročne.

Slovenská železničná sieť je súčasťou siedmich hlavných európskych železničných koridorov a umožňuje nákladným vlakom ísť rýchlosťou až 120 kilometrov za hodinu. Od budúceho roka začne vlak z čínskeho Dalianu premávať do prekladiskového terminálu v Bratislave raz týždenne, v druhej polovici roka 2018 pôjde dvakrát za týždeň.

„Doterajšie vlakové prepravy z Číny do Európy cez Slovensko dokazujú, že táto trasa je nielen rýchla, ale aj bezpečná. Už dávno nehovoríme len o samotnej preprave, ale dnes už hovoríme o tzv. ekonomických koridoroch, v rámci ktorých môžeme v najbližších rokoch očakávať významné pohyby v oblasti investícií. Projekt hodvábnej cesty považujem za jeden z najdôležitejších pilierov ďalšieho rozvoja národného hospodárstva Slovenska,” uviedla splnomocnenkyňa vlády pre iniciatívu hodvábnej cesty Dana Meager. 
Záujem prepravovať tovar cez Slovensko už prejavili ďalšie čínske mestá a provincie. Čínska komunikačno-dopravná asociácia predpokladá v roku 2018 prepraviť cez Slovensko približne 500 ucelených vlakov z Číny do Európy.

V roku 2020 chce pritom Čína vypraviť až 5-tisíc takýchto vlakov za rok, pričom asi 2-tisíc z nich by mohlo prechádzať práve cez Slovensko. Na východe Slovenska sú pripravené projekty vybudovania logistického a obchodného zázemia pre nákladné vlaky, čo by prinieslo okrem zvýšenej zamestnanosti aj rozvoj obchodu a s tým spojené príjmy pre Slovensko.

Slovenská vláda podpisom Memoranda o porozumení s vládou Čínskej ľudovej republiky  a vymenovaním splnomocnenca pre podporu hodvábnej cesty, podporuje iniciatívu „One Belt, one Road“ ako veľkú perspektívu spolupráce na prekládke a doprave čínsko-európskych medzinárodných vlakoch na Slovensko a cez Slovensko.

- Reklama -