Bratislavský samosprávny kraj: Biela noc tretíkrát rozžiarila bratislavský región

0
Centrum Bratislavy (Autor: TASR)

„Z pohľadu turizmu môžeme považovať Bielu noc v regióne za jedno z dôležitých kultúrnych podujatí, ktoré podporujú a budujú vzťah obyvateľov a domácich návštevníkov k miestnym zaujímavostiam formou netradičného zážitku,“ vyjardila sa riaditeľka Odboru kultúry a cestovného ruchu BSK Zuzana Šajgalíková.

V Stupave sa podujatie uskutočnilo v sobotu 21. októbra 2017 v Stupavskej synagóge. Začalo sa vernisážou o 18:00 hodine a výstava trvala do nedele do 12:00 hodiny. Slovenská fotografka Katarína Hudačinová predviedla svoj najnovší výstavný projekt inšpirovaný islandskou prírodou, jej vulkanickou činnosťou, sopkami, lávovými poliami, mikrosvetom minerálov a svetelnými prírodnými javmi. Fotografia pre autorku v tomto projekte znamená predovšetkým nástroj pre získanie umeleckého materiálu, ktorý ďalej rozvíja. 

Pôsobivú umeleckú hru ponúklo aj ďalšie mesto v kraji a to Senec. V sobotu 28. októbra 2017 od 19:00 hodiny zoskupenie umelcov a kreatívcov BN Label ponúklo svetelné objekty pracujúce s geometriou námestia a pohrávajúce sa s priestorovým vnímaním účastníkov. Pomocou farebného svetelného rytmu štvorcov sa vytvoril iluzórny priestor, ktorý dodal námestiu nový rozmer. Podujatie si pozrelo niekoľko stoviek návštevníkov a svetelnú inštaláciu si vychutnali najmä deti, ktoré hravo intereagovali so svetelným tunelom plným farieb. 

Tretím miestom, ktoré sa stalo súčasťou festivalu Biela noc, bol areál kaštieľa v Budmericiach. Nevšedný kultúrny program sa uskutočnil v prvú novembrovú sobotu o 18:30 hodine. Aj tu sa zoskupenie BN Label pohralo s výnimočnou architektúrou kaštieľa. Hravé nasvietenie fasády, spolu s okolitým anglickým parkom plným starých stromov, pôsobilo na divákov skutočne magickým a majestátnym dojmom. Podujatie, podľa vyjadrení tak návštevníkov ako organizátorov, zožalo veľkých úspech, nakoľko netradičnú nočnú prehliadku interiérov kaštieľa absolvovalo až 850 návštevníkov a do areálu prišlo viac ako 1500 ľudí. 

- Reklama -