SaS: Súhlasíme, lesy nie sú len plantáže na drevo

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Lesy pokrývajú takmer polovicu územia Slovenska, čo je v spriemyselnenej a poľnohospodársky vyspelej Európe vysoké číslo. „Sme povinní lesy chrániť, kultivovať ich tak, aby sme ich zanechali v dobrej kondícii a rozlohe budúcim generáciám,“ poznamenala poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová, ktorú doplnila tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová: „Štát pri ochrane lesa opakovane zlyháva, pretože sa nevie vysporiadať s nelegálnou ťažbou, podporuje kšefty s drevom a nevie zabezpečiť účinnú ochranu proti škodcom. Považujeme za vtip, že k tejto iniciatíve sa pridal minister hospodárstva Peter Žiga, známy obchodník s drevom.“

Mnohé prípady z minulosti podľa liberálov dokazujú, že štátne Lesy SR, ale aj komunálne organizácie, ktoré sa starajú o mestské lesy, sú v područí skupín, ktoré v prepojení na politikov lesy bezohľadne drancujú.

Strana SaS pokladá účinnú ochranu prírody za súčasť moderného Slovenska. „Rozumné skĺbenie rozmanitých funkcií lesa s jeho ekonomickým využitím je naša priorita. Vítame mobilizáciu občanov za ochranu našich lesov. S istotou môžeme povedať, že zdatná a čestná vláda by cítila zodpovednosť za stav krajiny i z hľadiska prírody, ktorú treba v dobrej kondícii zanechať budúcim generáciám. Veríme, že takáto vláda vznikne po parlamentných voľbách,“ povedala Anna Zemanová, ktorá spoločne s poslankyňou Renátou Kaščákovou práve dnes rokovali s generálnym riaditeľom Štátnej ochrany prírody o možnostiach, ako zlepšiť situáciu. „Zároveň som na situáciu upozornila na Výbore NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie aj ministerku pôdohospodárstva Matečnú, ako aj ministra životného prostredia Sólymosa,“ dodala Zemanová.

- Reklama -