SNS: Vyplácanie 13. a 14. platu je systémové riešenie

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Filozofia SNS je jasná, aby na Slovensku bola finančná dávka, ktorú môže vyplatiť zamestnávateľ – oslobodenú od daní a odvodov. Pri 13. a 14. plate navrhujeme odvodové oslobodenie. Navrhnutá dávka je kompromisom, na ktorom sme sa zhodli aj so zamestnávateľmi. Pôjde o dobrovoľnú dávku. „Odmeňovanie je funkčný nástroj na jeho stabilizáciu, trinásty plat posilní sociálnu väzbu medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Áno, dnes ho niektoré firmy majú, ale musia ho zdaniť a to je neefektívne,“ vysvetľuje predseda SNS Andrej Danko.

Slovenská národná strana navrhuje, aby prvýkrát bola vyplatená systémová dávka realizovateľná k júnu budúceho roka. Podmienkou sú 2 roky odpracované vo firme. Navrhujeme zatiaľ sumu do 500 eur. Ak ide o pracovníka, ktorý odpracoval vo firme štyri roky, 15. decembra môže dostať ďalšiu odmenu. Odvodové zaťaženie by sa malo znížiť na úplne minimum už v roku 2019. Čiže z 500 eur, ktoré vyplatí zamestnávateľ, zamestnanec dostane približne 480 eur. “Prichádzame s historicky prvým opatrením tohto druhu, ktorý je výsledkom kompromisu a na báze dobrovoľnosti. Táto forma odmeny má širokú podporu u zamestnávateľov. Nie je to však zmena, ktorú sme robili bez širokého konsenzu a dôsledného monitoru trhu,” dodáva predseda klubu NR SR za SNS Tibor Bernaťák.

V Európe vyplácanie povinných odmien nie je nič nové. Veď napr. v Portugalsku je 13. a 14. plat povinný, v Rakúsku ho môžu dohodnúť odborové zväzy, v Nemecku okrem bežných odmien za prácu zamestnávatelia poskytujú osobitné platby vo forme mimoriadnych odmien – tzv. 13. plat, ako aj ročné mimoriadne odmeny. Nárok na výplatu peňazí môže vyplývať z kolektívnej zmluvy, podnikovej dohody či individuálnej pracovnej zmluvy.

Slovenská národná strana zároveň deklaruje, že ak sa jej podarí získať dôveru občanov aj vo voľbách 2020, s vyplácaním 13. a 14. platu pôjde ďalej. Ideálne riešenie by bolo zaviesť povinnosť pre veľkých zamestnávateľov.

V Bratislave, dňa 24. 11. 2017

 

- Reklama -