Slovenská delegácia vedená P. Pellegrinim na návšteve v Ázii

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

Vo Vietname sa P. Pellegrini stretne s prezidentom republiky Tranom Dai Quangom. Čaká ho tiež rokovanie s podpredsedom vlády Vuongom Dinh Hue a s ministrom informatiky a komunikácií Truongom Minh Tuan. V rámci návštevy sa uskutoční obchodné fórum organizované v spolupráci SARIO, VCCI (Vietnamská obchodná a priemyselná komora) a Ministerstvom plánovania a investícií VSR. Stretne sa tiež s členmi Spoločnosti vietnamsko-slovenského priateľstva, ktorí v minulosti študovali a pracovali na Slovensku. V priebehu návštevy je plánovaný podpis niekoľkých dohôd a memoránd v obchodnej oblasti.

Minister financií Peter Kažimír bude vo Vietname rokovať so svojim partnerom Dinh Tien Dungom. Hlavnou témou bude otázka daní, aktuálna daňová reforma a minister Kažimír sa podelí o naše skúsenosti a poznatky s bojom proti daňovým únikom. Rovnako v Mongolsku budú prioritou ministra financií dane a predloženie návrhu zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi oboma krajinami.

Minister hospodárstva Peter Žiga sa má v rámci rokovaní o rozvoji obchodných vzťahov stretnúť aj s vietnamským ministrom priemyslu a obchodu Tran Tuan Anhom. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu súčasne pripravila sériu stretnutí a podujatí určených pre podnikateľov a rozvoj ekonomických kontaktov. Séria stretnutí v Mongolsku by mala vyvrcholiť podpisom dohody o hospodárskej spolupráci.

Pellegrini sa v Mongolsku stretne s tamojším vicepremiérom O. Enkhtuvshinom a čakajú ho aj rokovania v mongolskom parlamente a s primátorom Ulanbátaru Tsogtom Batbayarom. P. Pellegrini zároveň otvorí Business fórum v Mongolskej obchodnej a priemyselnej komore. Hlavnou témou rokovaní vicepremiéra a ministrov bude oživenie ekonomickej a hospodárskej spolupráce oboch krajín.

V Pekingu P. Pellegrini otvorí slovensko-čínske podnikateľské fórum.

Podpredsedu vlády a ministrov sprevádza 30-členná podnikateľská delegácia zastrešená SARIO-m. Ich zámerom je preniknúť na trhy týchto ázijských krajín a naštartovanie spolupráce s miestnymi podnikateľskými subjektami.

- Reklama -